Cahiliye dönemi Arap takviminde Nesi - Başar, Kevser (My University, 2006)
Hicri takvimin ilke ve kuralları Kur'an ve hadislere bağlı olarak, Hz.Peygamber'in yaşamının son yılında gerçekleştirilmiştir. Bundan öncesinde Araplar kamerî takvim üzerinde nesî ismi verilen bir takvim uygulamasını tatbik ediyorlardı. Nesinin kelime manası ertelemektir. Arapların uyguladıkları nesî sistemi iki farklı şekilde anlaşılmıştır. Bazıları nesîyi kamerî aylan mevsimlerde sabitlemek amacıyla belli aralıklarla seneye on üçüncü ay eklenerek yapılan astronomik gözlemlerle alakalı bir uygulama olarak kabul ederlerken; diğerleri nesîyi sadece haram ayların yerlerini değiştirmek için kullanılan bir araç olarak görmektedirler. Nesîyi seneye on üçüncü ayın eklenmesi olarak kabul edenler bu ekleme işinin üç,iki, bir yıllık periyotlarla yada güneş ve ay yılı arasındaki fark bir ayı tamamladığında yapıldığını söylemektedirler. Diğer taraftan nesîyi bir ay eklemesi olarak kabul etmeyenler de bulunmaktadır. Câhiliye döneminde nesî Mekke'de Kinâne kabilesi tarafından dinî bir görev olarak gerçekleştiriliyordu. Nesî uygulaması 10. Hicrî yılda Veda Haccında Hz.Peygamber tarafından Kur'an'ın beyanı üzerine yasaklanmıştır. The rules and priciples of Hicrî calender made into the latest year of Prophet’s life according to Kur’an and hadiht. Arabian put into on the lunar calender before Islam in Mekke, this name was nasî. Nasî is postpone. Muslim scholars are not in agreement as to of nasî. According to some, it is a practise for fixed lunar months in the seasons, according some others it is postponement of the hurmah (sacredness) of a month and making later. Nasî was made by Kinâne is a tribe of Kureyş as a mission religious in Mekke. Practise of nasî forbidden as to Kur’anic explanation by Hz.Mohammed in the pilgrimage of farewell.
Keywords: Takvim_Tarih