Nervus digitalis anatomisi - Doğan, Teoman (My University, 2000)
Mikrocerrahinin son yıllarda gösterdiği hızlı gelişme neticesinde rekonstrüktif cerrahi ve el cerrahisinde nervus digitalisler gibi çapları 1 mm.nin altında olan sinir yapılarına müdahale etmek mümkün olmuştur. Bunun doğurduğu sonuç nervus digitalis anatomisinin giderek daha fazla klinik öneme sahip olmasıdır. Bugün nervus digitalis anatomisine ait olan bilgiler ağırlıklı olarak kaynak kitapların referans listeleri incelendiğinde el bölgesinin duyu haritalarının birinci dünya savaşı yaralıları üzerinde yapılan ve sadece fizik muayene bulgularına dayanan bir çalışmaya dayandırılabildiği görülmektedir. Literatürde nervus digitalisler dallanmalarını inceleyen ve haritalarını kadavra çalışması ile çıkarmış olan tek bir çalışmada da sadece birinci ve ikinci parmaklar incelenmiştir. Bu konunun açıklığa kavuşturulmasının klinik çalışmalarda da önemi olacaktır. Birinci olarak nervus digitalis yaralanmalarında primer ve sekonder onarımların planlanmasında ve uygulanmasında bu sinirlerin anatomisini ayrıntılı olarak bilmek gereklidir. İkinci olarak rekonstrüktif el cerrahisinde kullanılan doku aktarımlarında alınacak dokunun yada bu dokunun transfer edileceği yatağın sinir anatomisini bilmek önem taşımaktadır. Üçüncü olarak el cerrahîsinde kullanılan insizyonlar bu bilgiler ışığında modifiye edilebilir. Son olarakta el muayenesinde detaylı anatomi bilgisi olası hataları en aza indirecektir. Bu tez araştırmasının amacı Wallace ve Coupland'ın sadece birinci ve ikinci parmak için gerçekleştirmiş oldukları anatomik çalışmanın metodolojisini temel alarak aynı şekilde beşinci parmağın (digiti minimi) nervus digitalis anatomisini çıkarmaktır. Bu çalışmada yirmi adet kadavra serçe parmağı kullanılarak mikrocerrahi teknikleri ve ekipmanları yardımı ile magnifikasyon altında disseksiyonlar gerçekleştirilmiş, nervus digitalislerin dallanma patternlerinin haritaları çıkarılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde beşinci parmakta nervus digitalisin ulnar ve radial yüzlerde farklı dağıldığı görülmektedir. Ulnar yüzde bu sinirin dağılımı herhangi bir değişiklik göstermezken radial yüzde dört ayrı dallanma patterni olduğu belirlenmiştir. Bu patternler tamamen bu sinirin nervus dorsalis ile birleşme noktasındaki değişik dallanma şekillerine dayanmaktadır. Bu veriler doğrultusunda nervus digitalis anatomisi haritalandırılmıştır. Ulnar yüzde nervus dorsalis phalanx media seviyesinde nervus digitalis proprius ile birleşen bir dal vermesine rağmen distale doğru tek başına ilerlemekte ve parmağın tüm dorsal yüzünü innerve etmektedir. Diğer yandan radial yüzde dorsal yüzü büyük ölçüde nervus digitalis proprius palmaris ramus dorsalis innerve etmektedir. Elde edilen bu anatomik bulguların klinik uygulamalarda kullanılması halinde bir çok faydası olacaktır.

After the evolution in the microsurgical practice manipulations and repair of the nerves smaller than 1 mm in diameter became possible. As a result of this the anatomy of the nervus digitalis became more and more important. Our knowledge on the anatomy of digital nerves is mainly based on textbooks. On the other hand if the references in these text should be checked one may discover that most of our data is based on a single report dating to 1918 and based on the mapping of the anesthetic areas in the isolated nerve injury victims in World War I. Moreover only a single paper dealing with digital nerve anatomy based on cadaver dissection can be reached in the medical literature. In this report which belongs to Wallace and Coupland, only the first and the second fingers were included in the study. Today no paper on the anatomy of third, fourth and fifth fingers digital nerves can be found in the medical literature. One may conclude at that point that there is a defect in our knowledge on this topic and more studies based on cadaver dissections are necessary to answer further questions. The clinical importance of this subject can further be summarized under four main points. Firstly in nervus digitalis injuries in planning of procedures for repairing these nerves the anatomy should be known in details. Secondly in tissue transfers in reconstructive surgery the anatomy of the donor and recipient areas are important. Thirdly the incisions in hand surgery can be modified in the light of a detailed knowledge in nerve anatomy. The last point is the physical examination of the hand, where a detailed knowledge of the anatomy is mandatory to reach a correct diagnosis. The aim of this study is to collect data on the digital nerve anatomy of the fifth finger based on the methodology of the paper published by Wallace and Coupland. In this study twenty cadaver fifth fingers were dissected and the anatomy and the branching patterns of the nervus digitalis of the fifth finger was mapped. The results are as follows. The nervus digitalis of the fifth finger is different in the ulnar and radial sides of the finger. This nerve was found to follow the same branching pattern in all 20 specimens. On the other hand in the radial side four different patterns based only on the different branches between this nerve and the nervus dorsalis were found. The maps were drawn according to these data. On the ulnar side after giving a branch to the nervus digitalis proprius, the nervus dorsalis reaches the distal phalanx and innervates the dorsal aspect of the digit. On the other hand on the radial side nervus digitalis proprius palmaris ramus dorsalis innervates the dorsal side of the finger. The results of this study could have practical applications in clinical practice.
Keywords: Anatomi, Cerrahi ve topografik; Organ ve Doku Nakli