Kapitalizm, Ataerki ve kadın emeği - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Günümüzde teknolojik ilerleme ve üretimin örgütlenmesindeki değişiklikler nedeniyle üretimin parçalanması ve bu süreçlerin farklı ülkelerde gerçekleştirilmesi mümkündür. Bir taraftan Doğrudan yabancı yatırımlar ve diğer taraftan uluslararası alt sözleşme ilişkileri ile üretim belli bölgelerde yoğunlaşsa da, kapitalist üretim ilişkileri dünya ölçeğine yayıldığı bir tarihsel noktadayız. Böyle bir bağlamda kadınların ezilmişliğinin kökenlerini aramak, cinsler arası sömürü ilişkilerinin dinamiklerini açığa çıkarmak ve mevcut diğer sömürü ilişkileri ile olası bağlarını ortaya koymak insani özgürleşmeye katkı için önemli bir çabadır. Kapitalist üretim biçiminin eksiksiz bir tahlili mutlaka sınıflar, cinsiyetler ve etnisiteler arası eşitsizlik ilişkilerini barındırmak zorundadır. Bu çalışmada yapılmak istenen bu veçhelerden sadece biri olan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine yoğunlaşmak ve kapitalizmde kadın emeğinin tabi olduğu ilişkileri tartışmaktır. Bunu yapmak için ilkin kapitalizme geçiş sürecinde kadın emeğinin geçirdiği dönüşümlere odaklanıyoruz. Üretim ve yeniden üretim arasındaki ilişkinin kadın emeğini nasıl ikincilleştirdiğini tartıştıktan sonra, kadın emeğine bakışta ortaya çıkan temel feminist yaklaşımları ele alıyoruz. Son kısımda da iktisadi yeniden yapılanma döneminin makroekonomik koşulları ve bunların kadın emeği üzerine etkilerini tartışıyoruz.

It is now possible in today’s capitalism to deconstruct the production into sub-processes and deliever it to different countries. Even though production is concentrated in certain geographical locations via Foreign Direct Investment and international sub-cantracting mechanisms, we are in a historical moment in which capitalist relations of production are a world-scale phenomenon. In such a context, it seems a very significant contribution to human emancipation to look for the origins of women’s subordination, to recognize and inter relate the dynamics of gender based exploitation to other types of exploitation relations. We believe that a complete evaluation of capitalist mode of production have to carry the inter-class, gendered and ethnical basis of unequal relations. In this study, we focus on the gender based unequalities which is only one of those determining aspects and discuss the conditions to which women’s labor is subject to in a capitalist economy. To do that, we primarily look at the transformation of women’s labor in transition to capitalism. After discussing how the relation between production and reproduction is oppressing the women’s labor, we examine the fundamental feminist approaches to female labor. Lastly, we discuss the conditions of capitalist re-structuring and it s effects on women’s labor.
Capitalism Patriarchate and women's labor
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri