Tenis becerilerinin öğreniminde seçici dikkat antrenmanlarının etkisinin incelenmesi - Özdemir, Turgay (My University, 2010)
TENİS BECERİLERİNİN ÖĞRENİMİNDE SEÇİCİ DİKKAT ANTRENMANLARININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - TURGAY ÖZDEMİR Yaptığımız bu araştırmadaki hedefimiz; Tenis oyuncularının oyun süresince performanslarının sürekli olmasının sırrı olan dikkatliliğin sürekliliğini sağlamak ve bir bakıma dikkat’in dayanıklılık antrenmanlarının varlığını ortaya koymak ve aynı zamanda tenis antrenmanları kadar dikkatlilik antrenman şeklinin de var olabileceğini araştırmaktır. Bu çalışma için hiç tenis öğrenimi görmemiş 20 öğrenci seçilerek 10 denek ve 10 kontrol gurubu oluşturduk. Vuruş teknikleri ile beraber dikkat ve dikkatte devamlılığı sağlamak amacı ile Dr. O. Kermen’in duvarda tenis öğrenimi çalışmaları ile Gentile 2x2 beceri sınıflaması ilkesine dayanarak duvarda hazırlanan özgün şekillere ve hiçbir şekil içermeyen, sadece file yüksekliğinde çizilmiş bir çizgi içeren duvara forehand ve backhand düz vuruş tekniği ile vuruş öğrenimi yaptırılmıştır. Yapılan calışma haftada 3 gün ve birer saat olarak planlandı. Egzersizlerin hacmi ise her çalışmada denek ve kontrol gurubu öğrencileri 50’şerli demetler halinde ve her 50 vuruştan sonra bir buçuk dakika dinlenmeli olarak 500 vuruş yaptırılmıştır. Egzersizlemeye %70’ lik performansa ulaşıncaya kadar devam edilmiştir. Ardından bir sonraki aşamanın ansal performansı hesaplanarak egzersizlemeye devam edilmiştir. Hedefli egzersiz yapan gruplar Gentile beceri sınıflamasının 4. aşamasını tamamladıktan sonra Hewitt testiyle test edilerek iki grup arasındaki performans farklarını filenin diğer tarafına geçirdikleri topların aldıkları puanlara, geçen top sayısına ve bir vuruştaki ortalama puanlarına göre grupları birbiri ile kıyaslanmıştır. Hedefli egzersiz yapan grup Hewitt testine göre %43’lük bir performans gösterirken, hedefsiz egzersiz yapan grup Hewitt testine göre %33’lük bir performans göstermişlerdir. Grupların arasındaki % 10’luk bir fark görülmektedir. Tenis oyununda bir puanın maç kazandırıp kaybettirdiğini düşündüğümüzde %10 luk bir fark önemli bir farktır. Bir uyarının algılanması ve dikkat kalitesini yükselterek hareketten oluşan uyarıya, karşı tepkide daha kaliteli bir performans düzeyine cok kuvetli ve anlamlı olarak ispatlamış olduk. Tenis, Hewitt Testi, Hedefli Egzersiz, Hedefsiz Egzersiz

A RESEARCH ON THE IMPACT OF SELECTIVE ATENTION IN THE PROCESS OF TEACHING TENNIS SKILLS - TURGAY ÖZDEMİR In this research we aimed at revealing the following; the importance of the consistency of attention to keep up the performance of a player during a game of tennis, the vitalness of providing basis for training to establish the endurance of attention and the possibility of having training sessions for attention. For the study mentioned above we chose 20 people who knew nothing about playing tennis; 10 as experimental, 10 for the controlled group. Aimed at enhancing attention and the continuity of it with techniques of striking we used Dr.O. Kermen’s ‘Learning Tennis on the Wall’ and Gentile 2x2 skill grouping theory to prepare the wall in which we had a line drawn at the height of a tennis net, unique shapes and no shapes. With all these prepared we taught forehand and backhand techniques on the wall. The frequency of this was three times a week. The consistency of it for the experimental and the controlled group was done in sets of 50 strikes and a rest for 1.5 minutes , all in all 500 strikes were performed. This training went on until they succeeded 70% performance. After this phase the instant performance of the next step was measured and the exercises were carried on with. After the groups who were in targeted and untargeted completed the 4th level of ‘Skills Gentile Class’ they were tested with the Hewitt test in which the difference in the two groups’ performance was evaluated and compared according to the points they gained from the balls that reached the other side of the net, the number of the balls and the average point of the strikes. According to the Hewitt test the group with a target scored 43% on performance as for the other group who had no target scored 34%. The difference between the groups which is 10% is a significant one. We can infer the following from this result; we can improve the quality of the performance of a reaction towards a movement with the perception of a stimuli and increasing the quality of attention. Tennis, Hewitt Test, Targeted Exercises, Untargeted Exercis
Keywords: Antrenman; Beden Eğitimi ve Spor