Kriz yönetiminde kurum imajı ve başarılı iç iletişim - Ilıman, Deniz (My University, 2001)
Kurumlar için en önemli dönem kriz dönemleridir ve bu dönemde, öncesinde ve sonrasında yapılan davranışlar, alınan kararlar, belli bir plan, program, strateji dahilinde yürütüldüğünde yani doğru bir kriz yönetimi gerçekleştirildiğinde gerek imaj korunması, gerekse başarılı iç iletişim ve sonucunda ortak hareket sağlanabilecektir. Ardı ardına yaşanılan krizlerle daha da bir gündeme gelen kriz yönetiminde kurum imajı ve başarılı iç iletişim konusunun incelendiği tezde tüm bu kavramlar ayrıntılı bir biçimde ortaya konularak birbirleriyle olan ilişkilerine değinilmiştir. Tüm bu kavramların temelinde yatan iletişim ve halkla ilişkiler konusuyla da teze başlangıç yapılarak temel olan bu konunun her bir bölümde işlenen konuyla bütünleşmesi sağlanmıştır. Hazırlanan tezin temel amacı; kriz yönetiminin, imajın ve çalışanların önemine dikkat çekerek her bir kurumun önde gelenlerinden olmalarını sağlamaktır. Ayrıca, Türkiye'den yaşanmış kriz örneklerine ve halkla ilişkiler açısından değerlendirilmelerine yer verilmiş, başarılı ve başarısız kriz yönetimi uygulamaları ortaya konulmuştur. 7 bölümden oluşan tezin ilk bölümünde iletişim ve halkla ilişkiler ilişkisine değinilmiş, her bölümde önemi ve faaliyetleri belirtilmiştir. 2. bölümde kriz ve kriz yönetimi kavramı, strateji ve davranışlar ele alınmış, 3. bölümde imaj ve imaj yönetimi konusuna etkileyen tüm unsurlarıyla birlikte yer verilmiştir. 4. bölümde kriz yönetiminde kurum imajı incelenmiş, 5. bölümde iç iletişim, 6. bölümde ise krizde iç iletişim ve başarı konuları kapsamlı bir biçimde ortaya konulmuştur. Tezin son bölümünde ise Türkiye'den yaşanmış kriz örneklerine yer verilerek halkla ilişkiler bakış açısından kapsam ve değerlendirme sunulmuştur.

The most important period for the institutions is the crisis period, and if the decisions taken and behaviors made at, before and after that period are carried out according to a definite strategy, that is; if a correct crisis management is realized, the image protection, successful interior communication and so, a common action will be assured. The institute image under the crisis management and successful interior communication subject that is very popular in such a crisis period is examined in detail in the thesis and the related concepts and their relations are explained. The communication and public relations subject is introduced at the beginning of the thesis and this basic subject is tried to be integrated in all the subjects of each section. The main purpose of the thesis is to take attention to the significance of crisis management, image and working personnel. Besides, the crisis examples experienced in Turkey are given, their evaluation with regard to public relations is made and the successful and unsuccessful crisis management applications are described. At the first section of the thesis consists of 7 sections, the communication and public relations are described and their significance and activities are explained. At the 2. section, the crisis and crisis management concept, its strategy and behaviors are described. At the 3. section, the image and image management and all its elements are explained. At the 4. section, the institute image under the crisis management is examined. At the 5. section, the interior communication and at the 6. section, the interior communication in crisis and the success subjects are described in detail. At the last section of the thesis, the crisis samples experienced in Turkey are given and their evaluation with regard to public relations is presented.
Keywords: Genel yönetim; İletişim; İletişim, Organizasyonlarda; Yürütmenin yönetimi