Çevreye duyarlı tedarik zinciri yönetimi ve bir araştırma - Yiğit, Yasemen (My University, 2013)
Sanayileşmenin neden olduğu çevresel sorunlar günümüzün en önemli problemlerinden biridir. Özellikle 1980’li yıllardan sonra sanayileşme kaynaklı çevresel sorunlar giderek artış göstermiş, doğal kaynaklar hızla tükenmiştir. Dolayısıyla işletmeler; sosyal sorumluluk bilinci, yasal faktörler ve müşteriler gibi birçok paydaşın etkisiyle çevreye duyarlı faaliyetler göstermeye, çevreye minimum zarar verecek ürünleri tedarik etmeye, tasarlamaya, üretmeye, paketlemeye ve dağıtmaya, kısacası tedarik zincirlerini çevreselleştirmeye başlamışlardır. Çevreye duyarlı tedarik zinciri yönetimi faaliyetleri işletmelerin maliyetlerini düşürebilmekte, aynı zamanda sosyal ve operasyonel yönlerden kazanımlar sağlayabilmektedir. Bu çalışmada tedarik zinciri yönetimi ve çevreye duyarlı tedarik zinciri yönetimi kavramları açıklanmış, İstanbul ilinde faaliyet gösteren üretim işletmelerinin çevreye duyarlı tedarik zinciri yönetimi faaliyetlerini uygulamaya iten nedenlerini, çevreye duyarlı tedarik zinciri yönetimi faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin işletmelerin genel özellikleri (personel sayısı, kuruluş yılı vb.) ile ilişkisini, çevreye duyarlı tedarik zinciri yönetimi faaliyetleri ile işletme performansı arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırmaya yer verilmiştir.

Environmental problems caused by industrialization are one of the today’s biggest problems. Especially after the 1980s, environmental problems caused by industrialization have increased and natural resources have rapidly depleted. Therefore, with various influences like social responsibility, legal factors and customers, firms started to supply, design, manufacture, pack and distribute environmentally conscious products, in a word they began to be environmental in the supply chains. Environmentally conscious supply chain management can decrease the costs and provide social and operational gains. In this study, concept of supply chain management and environmentally conscious supply chain management were explained and pressures for environmentally conscious supply chain management activities and indicated significant difference between profile of firms (number of employees, year of establishment etc.) and environmentally conscious supply chain management practices in manufacturer firms operating in the province of Istanbul were researched. Also, the relationship between environmentally conscious supply chain management practices and firm’s performance was examined.
Keywords: Endüstriyel Tedarik; İşletme Lojistiği; Malzeme Yönetimi; Rekabet; Üretim Yönetimi