5-17 yaş gruplarında renk algılaması olayı ve algılamayı etkileyen faktörlerin irdelenmesi - Üstün, Menderes (My University, 2010)
5-17 YAŞ GRUPLARINDA RENK ALGILAMASI OLAYI VE ALGILAMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İRDELENMESİ Bu çalışmada; Rengin tanımı yapılmıştır. Rengin insanoğlu tarafından nasıl algılandığı, algılama olayının nasıl gerçekleştiği

olarak verilmiştir. Okulöncesi, İlköğretim ve Lise çağındaki öğrencilerin hangi renkleri sevdikleri, göz renkleriyle, cinsiyet farklılıklarıyla, il farklılıkları, ailenin ekonomik geliri ve kültür yapısıyla ilgili olarak çocukların sevdiği renklerde farklılıklar olup olmadığı araştırılarak grafik ve istatistiklerle ortaya konulmuştur. Bu saptamalar doğrultusunda değişik yaş gruplarının renk tercihleri ve aynı zamanda rengin temelini oluşturan birincil ve ikincil renkleri ne kadar tanıyabildikleri, ne kadar doğru algılayabildikleri grafik ve istatiksel olarak incelenmiştir. İstanbul ilinde bulunan Esenyurt Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu ve Esenyurt Nakipoğlu Cumhuriyet Lisesi öğrencilerine anketler uygulanarak renk algılama ve renk algılamasını etkileyen genel etmenler hakkında edinilen somut sonuçlar, istatistik ve grafikler incelenmiş ortaya görüşler çıkmıştır. Ayrıca bu çalışmayla Temel Eğitim ve Öğretim olan Okulöncesi ve İlköğretim çağında ki çocukların doğru renkleri tanıması ve 5-17 yaş grubunda kalan populasyonun renk kriterleri saptanmış olduğu için ambalaj, reklam, pazarlama sektöründe daha bilinçli çalışmaların yapılmasına katkı sağlanmıştır. ABSTRACT THE EVENT OF COLOR PERCEPTION IN THE 5-17 AGE GROUP AND EXAMINING THE FACTORS WHICH AFFECTS PERCEPTION Color perception is a phenomenon which changes according to person.Color perception is started with physical stimulation.When color perception is examined on different age groups ,it has been observed that there are clear differences between definite age groups.In this study how people perceive color and how the event of perception happens are given as a summary.What colors pre-school ,primary school and high school students like and whether there are differences in colors children like related with earnings and culture of the family,gender differences and eye color has been searched and introduced in this study.According to this results,the color preference of different age groups and how well they can recognize and perceive primary and secondary colors which creates the base of the color are searched. By applying questionnaries to 400 students who go to Esenyurt Zübeyde Hanım Primary School and Esenyurt Nakipoğlu Cumhuriyet High School situated in İstanbul, some opinions come forward by examining perception of colors and concrete results about general factors of color perception,statistics and graphics. Moreover ,by the help of this study, perception of correct colors for children who are in pre-school and primary school ,which are part of Primary Education and Training, and color citeria of the population between 5-17 age group are determined and it helps to do more concious studies in package,advertisement and marketing sectors.
Keywords: Matbaa Eğitimi; Renkler