SP6 noktasına akupresür uygulanan gebelerin doğum eylemine ve akupresür uygulamasına ilişkin görüşleri - Yeşilçiçek Çalık, Kıymet; Kömürcü, Nuran (My University, 2014)
SP6 noktasına akupresür uygulanan gebelerin doğum eylemine ve akupresür uygulamasına ilişkin görüşleri Amaç: Araştırma, doğum eyleminde SP6 noktasına akupresür uygulanan gebelerin doğum eylemine ve akupresür uygulamasına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmış randomize kontrollü bir çalışmadır. Yöntem: Trabzon Kadın Doğum Hastanesi’nde Temmuz 2009 – Nisan 2010 tarihleri arasında yapılan çalışmaya 50’si deney ve 50’si kontrol grubunda olmak üzere, örneklem ölçütlerine uyan toplam 100 gebe alınmıştır. Araştırmada gebelere eylemin latent fazında uygulama ile ilgili bilgilendirme yapılıp onay alındıktan sonra Gebe Tanıtım Formu uygulanmıştır. Her iki gruba eylem süresince standart hemşirelik bakımı verilmiş olup deney grubuna farklı olarak doğumun 1. evresinde SP6 noktasına servikal dilatasyon 2-3 cm iken 15 kez (kontraksiyon süresince), 5-6 cm iken 10 kez, 9-10 cm iken 10 kez olmak üzere toplam 35 kez akupresür uygulanmıştır. Gebelerin ağrı algılamasını belirlemek için her uygulama sonunda Vizüel Analog Skala [Visual Analog Scale (VAS)] kullanılmıştır. Erken postpartum dönemde ise her iki gruba Doğum Sonu Görüşme Formu ve VAS uygulanmış olup deney grubuna farklı olarak “Aküpresür Uygulamasına İlişkin Soru Formu” da uygulanmıştır. Bulgular: Akupersür uygulanan gebelerin çoğunluğunun daha pozitif doğum deneyimi yaşadığı, doğumu algılamalarının daha olumlu olduğu ve akupresür uygulamasından çok/oldukça memnun kaldıkları (%78.0) saptanmıştır (p<0.001). Ayrıca kontrol grubundaki gebeler doğum eyleminde (geçiş fazı hariç) ağrıyı akupresür grubundaki gebelere oranla daha şiddetli algılamışlardır (p<0.001). Sonuç: Çalışmamızda, akupresürün doğum ağrısını azaltarak bir kadının doğum deneyimi üzerinde olumlu etkisi olduğu ve memnuniyeti arttırdığı saptanmıştır.
Keywords: Akupresür, SP6 akupunktur noktası, doğum, doğum ağrısı, doğum deneyimi, memnuniyet