Fuhuş ve suç siyaseti - Polat, İlhan (My University, 2024)
Çok eskiye dayanan ve binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan fuhuş olgusu, geçmişten günümüze her zaman tartışmalı bir konu olmuştur, sanırız gelecekte de bu niteliğini sürdürecektir. Devlet sistemlerinde her zaman mevcut olan bu olgu, çeşitli tarihsel dönemlerde farklı şekilde düzenlenmiş, zaman içinde bu olgunun olumsuz yansımalarıyla mücadele adına farklı yaklaşımlar geliştirilmesine rağmen hiçbir zaman tamamen ortadan kaldırılamamıştır. Bununla birlikte hem ulusal hem de uluslararası düzeyde hararetli ve uzun süren tartışmaların merkezinde yer alan fuhuş ve fuhuşla bağlantılı davranışlarla ilgili temel soru her zaman aynıdır: neden ve hangi sınırlar dâhilinde cezalandırmak? Bu soru, fuhşa zorlamanın veya cinsel sömürü amaçlı insan ticaretinin suç sayılmasıyla bağlantılı olarak gündeme gelmemektedir, tam aksine bu soru, (açıkça fuhşa zorlamanın olmadığı) gönüllü fuhuşla ilgili olarak gündeme gelmekte ve buna ilişkin yürütülen tartışmaların başlıca konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tezde Türk Ceza Kanunu’nun 227’nci maddesinde yer alan fuhuş suçu incelenmektedir. Bu suç tipi, 765 sayılı TCK’da farklı olarak yeni bir anlayışla kaleme alınmış olması, hem ulusal hem de uluslararası gündemde güncelliğini koruması nedenleri ile çalışmaya konu edilmiştir. Bu suçla ilgili 5237 sayılı TCK döneminde yapılan çalışma sayısı sınırlı olduğundan, çalışmamızla fuhuş suçuna ilişkin teorik tartışmaları ve Yüksek Mahkeme uygulamalarını derleyip kendi görüşlerimizi ekleyerek ceza hukuku bilim dalına katkı sunmayı amaçlamaktayız. İki bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde fuhuş ve fuhuş ile bağlantılı kavramlara, bu olgunun görünüm biçimlerine, dünyada ve Türkiye’de bu olgunun tarihî gelişimine, uluslararası belgelerdeki ve bazı ülke hukuk sistemlerindeki düzenlemelere değinildikten sonra, Türk hukukunda fuhşun olumsuz yansımalarıyla mücadeleye yönelik kabul edilen düzenlemeler konusunda açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise korunması amaçlanan hukuki değer ve suçun mağduru başta olmak üzere fuhuş suçuyla bağlantılı olarak gündeme gelebilecek tartışmalı konuları açıklığa kavuşturmak amacıyla bazı teorik tartışmalara değinildikten sonra TCK’nın “Fuhuş” başlığını taşıyan 227’nci maddesinde düzenlenen suç tipleri korunan hukuki değer, suçun maddi unsurları, manevi unsuru, nitelikli haller, hukuka aykırılık unsuru, kusurluluk ve suçun özel görünüş şekilleri başlıkları altında detaylı bir şekilde incelemeye tabi tutulmuştur.

The phenomenon of prostitution, which is very old and has a history of thousands of years, has always been a controversial issue from the past to the present, and it is likely that it will continue to be so in the future. This phenomenon, which has always been present in state systems, has been regulated differently in various historical periods, and although different approaches have been developed over time to combat the negative reflections of this phenomenon, it has never been completely eliminated. However, the fundamental question about prostitution and prostitution-related behavior, which is at the center of heated and protracted debates at both national and international levels, is always the same: why and within what limits to punish it? This question is not raised in relation to the criminalization of forced prostitution or trafficking for sexual exploitation, but rather in relation to voluntary prostitution (where there is no explicit coercion into prostitution), which is the central topic of the debate. This thesis examines the crime of prostitution in Article 227 of the Turkish Penal Code. This crime type has been the subject of this study due to the fact that it was written with a new understanding different from the Turkish Criminal Code No. 765 and that it is up-to-date both nationally and internationally. Since the number of studies on this crime under the TPC No. 5237 is limited, we aim to contribute to the discipline of criminal law by compiling the theoretical discussions on the crime of prostitution and the practices of the Supreme Court and adding our own opinions. In the first part of our study, which consists of two parts, the concepts related to prostitution, the forms of this phenomenon, the historical development of this phenomenon in the world and in Turkey, the regulations in international documents and in some country legal systems are mentioned, and explanations are given on the regulations adopted in Turkish law on combating prostitution. In the second part, after mentioning some theoretical discussions in order to clarify the controversial issues that may arise in connection with the crime of prostitution, especially the legal value intended to be protected and the victim of the crime, the types of crimes regulated in Article 227 of the TPC, which is titled “Prostitution”, are examined in detail under the headings of crime types, protected legal value, objektive elements of the crime, subjektive element, qualified cases, element of illegality, culpability and special forms of appearance of the crime.
Keywords: Cinsel suçlar; Enticing and Facilitating Prostitution; Fuhşa Sürükleme ve Yardım; Fuhuş; Fuhuş Suçu; Genel Ahlak Prostitution; Offense of Prostitution; Prostitution; Public Morality; Sex crimes; Suçun Mağduru; Türkiye; Victim of Crime