Mukaddime’de ihtiyaçlar, geçim yolları ve iş bölümü - Sağsöz, Ozan (My University, 2018)
Bu tezde, İslam düşüncesinin önemli isimlerinden İbn Haldun’un kaleme aldığı Mukaddime adlı eseri, iktisadî düşünce tarihi perspektifinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. İbn Haldun’un umran, asabiyet, hadarîlik, bedevîlik gibi kavramlar çerçevesinde toplumu anlamaya ve anlatmaya çalışmıştır.Öncelikle İbn Haldun’un içinde bulunduğu tarih yazımı geleneği hakkında bilgi verildikten sonra İbn Haldun’un bu gelenekle ilişkisinin ana hatları belirlenmeye çalışılmıştır. İbn Haldun’un tarih çalışmaları için meydana getirdiği umran biliminin metodolojik çerçevesi gösterilmiştir.Son olarak İbn Haldun’un Mukaddime adlı çalışmasında var olan geçim yollarının, iş bölümünün, ve ihtiyaçlar hiyerarşisinin analitik bir listesi verilmeye çalışılmıştır. Her bir unsurun diğer insan uğraşıları ile ilişkileri de anlaşılmaya çalışılmıştır.

In this study, we analyzed the masterpiece Muqaddima which was written by Ibn Khaldun, one of the most important philosophers of Islamic thought, from the historical perspective of economic thought. We traced to understand and explain the society within the framework of concepts such as umran, asabiyah, sedentry civilization, bedouin civilization that Ibn Khaldun referred.Firstly, we gave information about the tradition of historiography and then tried to determine the outlines of Ibn Khaldun's relation with this tradition. We indicated the methodological framework of Ibn Khaldun’s science of umran, which he brought to the scene for his historical studies.Finally, we tried to give an analytical list of the ways of subsistence, division of labour and the hierarchy of needs. We also tried to understand each element’s relationship with other human occupations.
Keywords: 18002e kadar olan çalışmalar; Al-Muqaddima; Asabiyah; Asabiyet; Bedevî Umran; Crafts; Division of Labor; Early works to 1800; Economics; Ekonomi-- Felsefe; Ekonomik; Felsefe; Geçim Yolları; Hadarî Umran Ibn Khaldun; History; İbn Haldun; İhtiyaçlar; İş Bölümü; Mukaddime; Necessities; Philosophy; Tarih; Umran (civilization)