Çok protokollü etiket anahtarlama (MPLS) teknolojisi ve performans analizi - Göktaş, Serkan (My University, 2010)
Çok Protokollü Etiket Anahtarlama (MPLS) Teknolojisi ve Performans Analizi Günümüz Internet kullanım alışkanlıkları gün geçtikçe değişmekte ve kullanıcılar arası hız ihtiyacı bu alışkanlıklar doğrultusunda artmaktadır. Gecikme ve kayba tahammülü olmayan trafik gün geçtikçe arttığı gibi bu trafiği taşıyabilmek için yeni donanımlar ve teknolojiler geliştirilmektedir. MPLS de servis sağlayıcılar tarafından kullanılan ve donanımsal mimarinin yetersiz olduğu zamanlarda keşfedilmiş bir teknolojidir. Etiketleme teknolojisi, bu servis sağlayıcıların omurgalarında kullanılan yönlendiricilere gelen paketlerin yönlendirme karar aşamasında yapılan işlemleri kısaltan bir teknolojidir. Hızla artan donanımsal mimari teknolojileri ve üreticilerin kendi anahtarlama yöntemlerini geliştirmeleri, MPLS’in etiketleme özelliğinin getirmiş olduğu trafiği hızlandırma yeteneğini geride bırakmış ve kendi zamanının avantajını yitirmesine sebep olmuştur. Bunun yanında etiketleme ile sağlanan diğer servisler hala geçerliliğini ve avantajını koruduğundan MPLS protokolü servis sağlayıcılar ve büyük ağlara sahip şirketler tarafından kullanılması gereken bir teknolojidir. Bu tez çalışmasının amacı, MPLS protokolünün performansını test etmek için MPLS kullanılan ve kullanılmayan ağlarda trafik testleri yapmak ve test sonucunda çıkan değerleri karşılaştırarak etiketleme özelliğinin yönlendiricilere bir katkısının olup olmadığını sorgulamaktır.

Multiprotocol Label Switching (MPLS) Technology and Performance Analysis Today's usage trend of the Internet is changing day-by-day and the demand for higher speeds between the end users is increasing towards this trend. The traffic that is more sensitive to delay and latency is growing and the new technologies and equipments are being developed to handle these problems. MPLS is a technology that is being used by the service providers or the companies with big topologies and it's been developed when the hardware architecture of the routers were not so advanced. Tagging technology is a process reducing the time of the decision operation for the packets reaching the service providers' routers. The rapid development of the hardware architecture technologies and the generation of the switching methods developed by the vendors have been outpaced the advantages of the tagging technology. However, other services like Virtual Private Network and Traffic Engineering that is provided by the MPLS technology are still conserve the effectiveness of MPLS and makes it necessary for the service providers. The aim of this thesis is to questioning the contribution of tagging technology by measuring the performance of traffic on the topologies with MPLS and non-MPLS.
Keywords: Elektronik; Performans Değerlendirme