İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatörü olan hastanın eğitiminde teknoloji kullanımı - Yardımcı, Tuğba; Mert, Hatice (My University, 2014)
İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatör (ICD) cihazları ile tedavi günümüzde ölümcül aritmilerin ve ileri düzey kalp yetersizliklerinin tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. ICD kullanımı klinik olarak etkili olmasına karşın, hasta ve ailesi için bir dizi psikososyal zorluğu da beraberinde getirmektedir. Bu hastaların ve ailelerinin kaliteli bir yaşam sürdürmesi için psikolojik destek ve eğitimlerine özel bir önem verilmelidir. ICD hastalarının eğitimi için birçok teknolojik yöntem kullanılmıştır. Yapılan girişimlerin amacı hastaların yaşadıkları psikososyal sorunları gidererek yaşam kalitelerini yükseltmektir. Teknoloji alanında yaşanan büyük değişiklikler ve bireylerin bu yönde olan ilgisi, sağlık çalışanlarının da bu konuya olan ilgisinin artmasına neden olmuştur. Hasta ve sağlam bireyler için teknoloji temelli eğitim programları geliştirilmeye başlanmıştır. Bu makalenin amacı ICD hastalarına teknoloji kullanılarak yapılan sağlık eğitimi araştırmalarının sonuçlarını sunmak ve başta hemşirelik mesleği olmak üzere tüm sağlık profesyonellerine bu konu hakkında bakış açısı kazandırmaktır.
Keywords: İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatör, teknoloji kullanımı, internet tabanlı hasta eğitimi