Toplumsal değer inşasında medyatik üretimlerin rolü : İlim ve Sanat Dergisi örneği - Talipoğlu, Ümmügülsüm (My University, 2020)
İnsanoğlu doğduğu andan ölümüne kadar bir değer skalası içerisinde yaşar. Bu değer skalasını, içine doğduğu toplumda hazır bir şekilde bulur. Toplumdaki değer şablonları sayesinde birey, neyin iyi neyin kötü, hangi davranışın takdir edileceğini, hangi davranışın tenkit edileceğini öğrenir. Bu öğrenme süreci ise, bireyin toplumsal bir varlık olarak içinde yaşadığı toplumun adet, gelenek, görenek, inanç, din, davranış gibi unsurları dikkate alarak hayatını tanzim etmesiyle olur. Bu tanzim süreci bireyin toplumsal yapıya uyum sağlaması, toplumsallaşması ve toplumun devam etmesi için önem arz etmektedir. Toplum düzenin devam etmesi ise toplumsal değerler vasıtasıyla gerçekleşir. Değerin tahakkümü altında şekillenen aile, eğitim, kültür, din, hukuk, iktisat gibi toplumsal unsurlar toplumun devamlılığını sağlar. Bu çalışmanın amacı, toplumsal koordinatları belirlemede önemli bir etken olan sosyal değerlerin bireyi medyatik ürünler aracılığı ile nasıl etkilemeye çalıştığını ortaya koymaktır. İlim ve Sanat Dergisi’nde değer inşasını incelemeye yönelik yapılan bu çalışmada, nitel analiz yöntemi kullanılarak tablolar hazırlanmıştır. Hazırlanan tablolar nitel analizin tabi tutularak detaylı bir şekilde yorumlanmıştır.

Human beings live in a value system from the moment they are born to their death. He finds this value system readily in the society in which he was born. Thanks to the value stereotypes in the society, the individual learns what is good, what is bad, what behavior will be appreciated, and what behavior will be criticized. This learning process occurs when the individual organizes his life by considering the elements like customs, traditions, beliefs, behaviours etc. in the society he lives as a social entity. This organization is important for the individual to adapt to social structure, to socialize and the society to advance. The continuation of the social order takes place through social values. Social factors such as family, education, culture, religion, law, and economy which are shaped under the domination of value, ensure the maintenance of the society.The purpose of this study is to reveal how social values which are important elements in determining social coordinates, try to influence the individual through media products. In this study, which was carried out on the Journal of İlim ve Sanat to examine value construction, a table is prepared using the qualitative analysis method. The table is evaluated by using both content and discourse analysis.
Keywords: Culture; Değer; Halkla ilişkiler; Interpersonal communication; Interpersonal relations; İdeology; İdeoloji; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası ilişkiler; Kültür; Mediatic Production; Medyatik Üretim Value; Public relations; Social Control Mechanism; Toplumsal Kontrol Mekanizması