Türkiye’de 2010 sonrası izlenen para politikalarının döviz piyasalarına etkileri - Bağ, İpek (My University, 2019)
Küresel finansal krizi aşmak için gelişmiş ülkelerin merkez bankaları tarafındanuygulanan aşırı genişleyici para politikaları, başta Türkiye olmak üzere diğer gelişmekteolan ülke ekonomilerinin finansal istikrarını büyük ölçüde olumsuz etkilemiştir. Küreselkrizden sonra ortaya çıkan bu yeni konjonktür, Merkez Bankalarının yeni bir parapolitikası arayışına girmesine neden olmuştur. Bu çerçevede, Türkiye CumhuriyetMerkez Bankası (TCMB), 2010 sonundan bu yana yeni bir para politikası çerçevesitasarlamış ve uygulamıştır. Burada, çoğunlukla tanımlayıcı ve derleyici bir çalışmaolarak, TCMB'nin fiyat istikrarını ve finansal istikrarı hedefledikten sonra uyguladığıpara politikasının genel çerçevesi açıklanmaktadır. TCMB'nin gelişmiş ülkelerceyürütülen genişletici para politikalarının etkisini kontrol altına almak ve Türkiye’dekidöviz piyasalarına olan etkilerini önlemek için geliştirdiği geleneksel ve yeni parapolitikası araçları incelenecek hangi amaçlarla ve bu araçların nasıl kullanıldığıaçıklanacaktır. Tüm dünyaya yayılan finansal kriz, öncelikle gelişmiş ülkeleri ve ayrıcagelişmekte olan ülkeleri derinden etkilemiştir. Bu bağlamda, Merkez Bankacılığıanlayışını da derinden farklılaştırmıştır. Türkiye, bu krizden nispeten etkilenen ülkelerdenbiri olarak, Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD),Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile ilişkilendirilerek, Türkiye’de 2010 yılı sonrası izlenenpara politikalarının döviz piyasalarına etkilerinin, gelişmiş önemli ülke ekonomileriAmerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankaları ile karşılaştırılacaktır.

Overly expansionary monetary policies adopted by central banks of developedcountries to overcome the global financial crisis, the economies of other developingcountries particularly Turkey has affected the financial stability to be largely negative.This new conjuncture that emerged after the global crisis caused the Central Banks tosearch for a new monetary policy. In this context, the Central Bank of the Republic ofTurkey (CBRT), at the end of 2010 and has designed a new monetary policy frameworkand implemented since. Thereby, as a descriptive and compiling study, the generalframework of the monetary policy implemented by the CBRT after targeting pricestability and financial stability is explained. Furthermore, the effects of expansionarymonetary policy of CBRT on developing countries have been carried out by examiningto control improving on the foreign exchange market to prevent the effects of traditionaland new policy instruments in Turkey which tools and how to use will be announced. Theglobal financial crisis has deeply affected the developed countries and also the developingcountries. In this context, it has deeply differentiated the concept of Central Banking.Turkey, as one of the countries affected by the crisis relatively, economic developmentsin Turkey and the United States (US), European Union (EU) in relation to countries,Turkey in 2010 after monitoring the effects of monetary policy on the foreign exchangemarket the major economies of developed countries will be compared with the AmericanCentral Bank (FED) and European Central Banks.
Keywords: Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT)Monetary Policy; Döviz Piyasaları; Finance; financial stability; Finansalistikrar; Foreign Exchange Markets; Maliye; Monetary policy; Money; New Monetary Policy Instruments; Para; Para politikası; Turkey; Turkey Economy; Türkiye; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB); Türkiye Ekonomisi; Yeni Para Politikası Araçları