Kariyer planlamasının iş tatmini üzerindeki etkilerinin hizmet sektöründeki bir işletmede çalışanlar üzerinde araştırılması - Tunç, Meriç (My University, 2000)
Bu araştırma , kariyer planlaması ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlamaktadır. Araştırma , kariyer planlaması ile iş tatmini arasında pozitif bir ilişki olduğu hipotezini test etmeye yöneliktir. Superonline A.Ş. İnsan Kaynakları Birimi 1998 ocak ayında kurulmuş , Kariyer Planlama Sistemi ile ilgili proje ise 1999 yılı birim hedefleri içinde yeralmıştır . Kariyer Planlama Sistemi projesi , 1999 yılı Mart ayında sistemin tanıtımı ile başlamış ve Ekim ayı içinde çalışanların sistem ve işleyişi hakkında eğitilmeleri ile sona ermiştir. Yaklaşık 8 ay süren bu süreçte çalışanların da bizzat yardımları ve katılımları onları sistem hakkında ayrıntılı olarak bilgi sahibi yaptığı gibi aynı zamanda sisteme olan güvenlerini sağlamak açısından da etkili olmuştur. Projenin başlama aşamasında , mart ayında , personel listesinden rastgele seçilen 100 çalışana , e mail ile iş tatmini anketi gönderilmiştir. Gönderilen e mail 'de bu çalışmanın amacı ve ikinci defa ne zaman ve ne şekilde uygulanacağı konusunda bilgi verilmiştir. 9 sorudan oluşan iş tatmini anketi 100 çalışana gönderilmiş ve verilen süre içerisinde 73 kişi geri dönüş yapmıştır. Projenin verilen eğitim ile tamamlanmasından ve tüm çalışanların sistem ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olmasından sonra , ekim ayında aynı 73 kişiye , yine e mail yoluyla aynı iş tatmin anketi yollanmıştır. İkinci defa gönderilen 73 kişiden 72 kişi anketlerini geri göndermiştir. Her iki anket ile elde edilen sonuçların istatistiksel ilişkileri incelenmiş ve bulunan korelasyon katsayıları hipotezin ispat edildiğini göstermiştir. This research , intends to clarify the relationship between career planning and job satisfaction. Human resources unit of Superonline Co. has been established on January 1998 and Career Planning System Project was one of unit's objectives in 1999 . Career Planning System Project , started in March 1999 with an introduction training and ended with an system application training in October . The system has gained the employee commitment with their helps and cooperates to project process during the 8 months. At the beginning step of the project , in March , randomly selected 100 employee were sent a job satisfaction survey by e mail where 73 of them replyed. When the project ended ; the same survey was again mailed to the same 73 employee where this time 72 of them contributed. After the data analysis of these two surveys , correlation results proved the hypothesis.
Keywords: İş Tatmini; Personel Yönetimi_Terfiler