Bilsem Öğrencilerinin Seçmeli Atölyelerinin Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi İle_x000D_ Belirlenmesi - ÖZDEMİR, ALİ (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı; özel yeteneğe sahip öğrencilere uygun seçmeli atölyelerin belirlenmesineyönelik karar vericilerin uygulayabilecekleri bir modeli ortaya koymaktır. Velilerin talepleridoğrultusunda seçmeli atölyelerin belirlenmesi gerektiği düşünülmekte olup hangi atölyelerinöncelikli olarak açılması gerektiği kararı ise, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) problemi olarakgörülmektedir. Bu amaçla Nicel Araştırma Yöntemleri’nden olan ÇKKV Yöntemi’nin AnalitikHiyerarşi Prosesi (AHP) modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Amaçlı Örneklemeyöntemlerinden Ölçüt Örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. BİLSEM’de öğrencisi bulunan 9veli araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 15 seçmeliatölyeyi kapsayacak şekilde hazırlanmış ikili karşılaştırma matrisleri kullanılmıştır. Velileröğrencilerinin öncelikli olarak ahlak ve matematik alanlarında gelişmesini istemektedir.

The goal of this study is to produce a model that can be applied by decision makers in order to_x000D_ determine appropriate elective workshops for students with special abilities. It is considered that the_x000D_ optional ateliers should be determined in line with the parents’ requests and the decision of which_x000D_ ateliers should be opened primarily is considered as Multiple Criteria Decision Making (MCDM)_x000D_ problem. Thus, Analytic Hierarchy Project (AHP) model of MCDM Method of Quantitative_x000D_ Research Methods has been used. The study group of the research was determined in accordance_x000D_ with the Criterion Sampling method of Purposeful Sampling methods. In this research, paired_x000D_ comparison matrices, prepared in the manner of including 15 elective workshops, were used as the_x000D_ data gathering tools. Parents ask their children to develop primarily in the fields of morality and_x000D_ mathematics.
Determination of Bilsem Students Optional Ateliers by Multiple Criteria Decision Making Method