Pandeminin çalışma yaşamındaki görme engellilere etkisi - DEN BUTTER, MUTAY (Istanbul University, 2022)
Bu çalışmanın ele alınış amacı, pandemi döneminde çalışma yaşamındaki görme engelli bireylerin nasıl etkilendiklerini anlamaya çalışmaktır. Bu amaçla iki büyük kent ve bir küçük kentimizde yaşayan katılımcılarla derinlemesine mülakat yöntemiyle yapılan görüşmelerin sonucunda elde edilen veriler bir değerlendirmeden geçirilerek analiz yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın yöntemleri arasında katılımcı gözlem, derinlemesine görüşme ve literatür tarama kullanılmıştır. Engellilik sosyolojisi, kent ve engellilik, engelli hakları vb. konular hakkında daha fazla çalışma varken, görme engelliliği, çalışma yaşamı ve pandemi alanında konuyla ilgili neredeyse hiç bir çalışmanın olmaması, böyle bir çalışmanın ortaya çıkmasındaki en temel nedenlerden biridir. Engellilerin önündeki engellerin neler olduğu, bu engellerle ilgili ulusal ve uluslararası sistemin yaklaşımı araştırma boyunca anlaşılmaya çalışılmıştır. Katılımcıların derinlemesine mülakat sırasında paylaştıkları sorun ve beklentiler, ayrı başlıklar altında sınıflandırılırken, pandemi süreci ya da normal bir dönemde, devlet kurumlarının engellilere ilişkin neden yeterince çalışma yapmadıkları/yapamadıkları anlaşılmaya çalışılmıştır. Göz ardı edilen dezavantajlı hale getirilmiş grupların mevcut sistem tarafından nasıl ele alındıkları, büyük sermaye çevrelerinin ya da devletlerin, engellilerin önündeki gerçek engelleri aşmak için neler yaptıkları ve toplumsal üretime katılabilmeleri için destekleyip, desteklemedikleri, hem az gelişmiş hem de ileri kapitalist ülkeler açısından ana hatlarıyla ele alınırken, çalışmada pandemi süreci ve görme engelliler konusuna daha çok odaklanmaya özen gösterilmiştir. Kent ve engellilik konusu toplumsal tarih yaklaşımıyla ele alınmış, 21. yüzyıl toplumlarında, hala 16. yüzyıl kent yönetimlerinin izlerini görmemiz nedenlerine belli noktalarda ve çalışmanın sınırları içerisinde değinilmeye çalışılmıştır. Çalışma boyunca konusunda uzman kuramcıların kuramları, konularla ilişkilendirilerek, tüm toplumların ortak sorunlarına bir de bu çerçeveden bakılmaya çalışılmıştır.

The purpose of this study is to try to understand how visually impaired individuals in working life were affected during the pandemic period. For this purpose, the data obtained as a result of in-depth interviews with participants living in two large cities and one small city were evaluated and analysed. The methods of the study include participant observation, in-depth interviews and literature review. While there are more studies on the sociology of disability, urban and disability, disability rights, etc., the fact that there is almost no study on the subject in the field of visual disability, working life and pandemic is one of the main reasons for the emergence of such a study. Throughout the research, it has been attempted to understand what the obstacles in front of the disabled people are and the approach of the national and international systems regarding these obstacles. While the problems and expectations shared by the participants during the in-depth interviews were classified under separate headings, an attempt has been made to understand why State institutions did not/could not do enough work on the disabled during the pandemic process or in a normal period. While outlining how disadvantaged groups that are ignored are handled by the current system, what the big business or States do to overcome the real obstacles in front of the disabled and whether they support them to participate in social production, both in terms of underdeveloped and advanced capitalist countries, care has been taken to focus more on the pandemic process and the visually impaired. The issue of the city and disability has been handled with a social history approach, and the reasons why we still see the traces of 16th-century urban administrations in 21st century societies have been attempted to mention. at certain points and within the limits of the study. Throughout the study, the theories of the theorists who are experts in their fields have been associated with the issues and the common problems of all societies have been looked at from this framework.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Sosyoloji; Siyaset Sosyolojisi; Social Sciences and Humanities; Sociology; Political Sociology; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; SOSYOLOJİ; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; SOCIOLOGY; Sosyoloji ve Siyaset Bilimi; Genel Sosyal Bilimler; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Sociology and Political Science; General Social Sciences; Social Sciences & Humanities; Pandemi; Çalışma yaşamı; Görme engelliliği; Küresel kent; Sanayi kapitalizm; Dünya sistemi; Pandemic; Working life; Visual disability; Global city; Industrial capitalism; World system