Cumhuriyet dönemi Türk romanında din eğitimine bakış (Halide Edip Adıvar örneği) - Öncü, Ali (My University, 2009)
Tezde, Cumhuriyet Dönemi Romanında Din Eğitimine Bakış Halide Edip Adıvar’ın romanları üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çünkü romanlar bizlere yazıldığı döneme ait tarih kitaplarında bulamayacağımız sosyal ve kültürel yaşantı hakkında bilgi verir. Yazarın romanlarını ve bu romanlarda kurguladığı karakterleri anlamak için Tezin birinci bölümünde Halide Edip Adıvar’ın hayatını, çocukluk yıllarında din ve din eğitimiyle ilgili tecrübelerini ve hayatı boyunca katıldığı eğitim faaliyetleri anlatılmıştır. İkinci Bölümde ise tezin esas kısmını oluşturan Halide Edip’in romanlarındaki karakterler ele alınmış olup, bu karakterler içermiş oldukları benzerlikler ve ayrılıklarla gruplandırılmıştır. Bu gruplandırma da dine olumlu yaklaşan tipler, olumsuz yaklaşan tipler ve dini konular hakkında herhangi bir yorumda bulunmayanlar olarak oluşturulmuştur.

The thesis is about the views on the religious education in Republican Period novels and in particular it was evaluated through the Halide Edip Adivar’s novels; because novel gives us deep information about social and cultural lives of the period that is almost impossible to find in history books. On this purpose in order to understand the writer’s works and constructed by her characters, the first part of the thesis is dedicated to Halide Edip Adivar’s life, childhood experiences on religion and religious education, and her educational activities that she took part in during her whole life. In the second part of the thesis the characters constructed by the writer are handled, and these characters are grouped according to their sameness and the distinctions. Based on their attitudes toward the religion, the groups of personalities are determined like group with positive and negative religion attitudes, and totally ignorant group on religious issues.
Keywords: Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı; Eğitim_Din Eğitimi; Eğitim_Öğrenim ve Öğretim