Yaratıcılık ve buluş yönetimi banka sektöründe bir uygulama - Ortatepe, K. Ahmet (My University, 2001)
İşletmelerde yaratıcılık sadece birkaç kişinin (yönetici, desinatör, tasarımcı vb.) elinde kalmış, diğerleri ise farklı olmak tehlikeliymiş gibi stereotiplere ve uyuma büyük sadakat göstermişlerdir. Bugün her düzeyde stratejik liderliğe ihtiyaç vardır ve bu da süreklilik göstermektedir. Bu çalışmada; yaratıcı düşünme süreci, yaratıcılığın geliştirilmesi, yeni yönetim ve organizasyon tekniklerinin yaratıcılık yönetimindeki yeri ve önemi, yaratıcılıkta engeller, buluşlar, buluşun korunması ve pazara sunumu irdelenmiş, banka sektöründe yapılan uygulamada bir takım hipotezler test edilmiştir. Yaratıcılık; herkesin gördüğünü görmekle birlikte farklı düşünebilme, iki farklı objeyi yeni bir amaç için birleştirme, bir rol veya parçaya karakter verme, bilimsel, sosyal, estetik veya teknik değeri olan, orijinal araçlar veya süreçler geliştirme yeteneği olarak tanımlanabilmektedir. Gerçekte yaratıcılık hemen her bireyde doğuştan vardır fakat sözkonusu yaratıcı özellikler: eğitim sistemi, risk alma ve hata yapma korkuları, uyum, görev tanımları, sürekli mantıklı olmaya çalışmak, önyargılar, özgüven eksikliği, ergonomik olmayan çalışma ortamları v.b. nedenlerle körelmektedir. Çalışmanın son aşamasında banka sektöründe yapılan uygulamada elde edilen sonuçlara gore : Yaratıcılığın cinsiyet, yaş, görev pozisyon, ücret ve hata yapma korkusu ile bir ilişkisinin bulunmadığı; eğitim, görev yapılan departman, çalışma süresi (kıdem), detaylı iş tanımları ve iş başında bireysel inisiyatif kullanılabilmesi ile bir ilişkisinin var olduğu saptanmıştır. Yaratıcı bir örgüt yaratabilmek için : Örgüt yapısını demokratik ve katılımcı bir hale getirmek, yaratıcılık eğitimleri vermek, yaratıcı kişileri model olarak kullanmak, yaratıcı faaliyetlerin sürekli ve alışkanlık haline gelmesini sağlamak ve yaratıcı davranışları ödüllendirmek gerekmektedir. Böylelikle işletmeler rekabet üstünlüğü sağlayabilecek, piyasada varlıklarını sürdürebilecek ve sektörde lider olabileceklerdir.

CREATIVITY AND INVENTION MANAGEMENT A PRACTICE IN BANKING SECTOR It has been determined that in organizations only a few people; (managers, planners, designers etc.) are creative, and the others are strictly in conformity with the stereotypes and are afraid of being different. Today the organizations are in need of strategic leaders perpetually on every level. In this study the following topics have been discussed; creative thinking process, how to develop creativity, the role and importance of new management and organization techniques in creativity of management, obstacles to creativity, invention, how to protect your idea, and marketing your invention. Then several hypothesis have been tested in banking sector. There are several definitions of creativity: Seeing the same thing as everybody else but thinking of something different. To take existing objects and combine them in different ways for new purposes. To be first to portray and give character to a role or part. The ability of developing original process or parts which have scientific, technical or artistic value. In fact nearly everybody is creative, but the main thing to hinder this ability is our belief that we are not creative and also the education system, the fear of taking risk, conformity, job definitions, willing to think logical, prejudice, lack of self-confidence and non ergonomic working places. In the last part of this study several hypothesis have been tested in the banking sector. The results are: There are no relationship between creativity and age, sex, title, wages and the fear of making mistakes. On the other hand there are relationship between creativity and education, department, seniority, detailed job definitions, taking the initiative. To create a creative organization; the organizational structure should be revised to be democratic, and they should arrange creativity training programmes, symbolize the creative staff, force the creative affairs to be perpetual and reward the creativity. Thus the organization will become more competitive, the leader of the sector and may survive for ever.
Keywords: Bankacılık; Yaratıcılık