Okulöncesi̇ öğretmenleri̇ ve yöneti̇ci̇leri̇ni̇n gözünden; okula dönüş, covi̇d-19 salgının sınıf ortamına yansımaları - NİRAN, ŞENNUR (My University, 2024)
Bu araştırmada, Covid-19 salgını sonrasında okula dönüş sürecinde salgının sınıf ortamına yansımalarına ilişkin okul öncesi öğretmen ve yöneticilerinin görüşleri incelenmiştir. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada veriler, 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul Anadolu yakasında yer alan bağımsız anaokullarında görev yapan 10 yönetici ve 20 öğretmenle yüz yüze ve sanal ortamda yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Nitel veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen görüşme protokolünde; demografik bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme sorularına yer verilmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarından biri Covid-19 salgını nedeniyle okul öncesi eğitim kurumları öğretmenlerinin ve yöneticilerinin süreci yönetmede yaşadığı zorluklardır. Araştırmanın diğer bir sonucu ise çocukların okula uyum süreçlerinin önceki yıllara göre daha uzun sürmesidir. Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de salgın sürecinde dijital teknolojinin yönetici ve öğretmenler tarafından yaygın olarak kullanılmasıdır. Bu bağlamda dijital teknolojiyi eğitim aracı olarak kullanma, toplantılarda iletişim aracı olarak kullanma ve etkinliklerde öğretim aracı olarak kullanımının yaygınlaşarak yönetici ve öğretmenlerin bu konudaki becerilerinin arttığı söylenebilir. Anahtar sözcükler: Covid-19, Okul Öncesi Eğitim,Yönetici, Öğretmen

In this research, the opinions of preschool teachers and administrators regarding the reflections of the pandemic on the classroom environment during the return to school process after the Covid-19 pandemic were examined. In this study, which is a qualitative research, the data was obtained from face-to-face and virtual interviews with 10 administrators and 20 teachers working in independent kindergartens on the Anatolian side of Istanbul in the 2021-2022 academic year. In the interview protocol developed by the researchers as a qualitative data collection tool; demographic information form and semi-structured interview questions are included. One of the results of this research is the difficulties experienced by teachers and administrators of pre-school education institutions in managing the process due to the Covid-19 pandemic. Another result of the research is that children's adaptation to school takes longer than in previous years. One of the important results of the research is the widespread use of digital technology by administrators and teachers during the pandemic. In this context, it can be said that the use of digital technology as an educational tool, as a communication tool in meetings and as a teaching tool in events has become widespread and the skills of administrators and teachers in this regard have increased. Keywords: Covid-19, preschool education, principal, teacher
Back to school from the eyes of preschool teachers and principals, the reflections of the covid-19 pandemic on the classroom environment
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Covid-19; preschool education; principal; teacher; Okul Öncesi Eğitim; Yönetici; Öğretmen