Bursa yöresindeki yerel giysilerin ve kumaş yapılarının incelenmesi - Ecer, Ayşe (My University, 2010)
Osmanlı giyim kuşamının temelleri iki bin yıldan daha fazla bir zaman dayanmaktadır. Orta Asya’da yaşamış olan atalarının kültüründen beslenmişlerdir. Yaklaşık VI yüzyıl Osmanlı giysileri kesim özellikleri açısından benzerlik göstermiş, XIX. Yüzyıldan itibaren köklü bir değişime uğramıştır. XIX. Yüzyılın başlarında erkek giysileri, yüzyılın ortasından sonra kadın giysileri Avrupa modası etkisiyle değişikliğe uğramıştır. Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olan Bursa şehri de gerek giyim kuşam gelenleriyle gerekse folklorik yapısıyla bu değişim-gelişim sürecine ayak uydurmuştur. Günümüzde Bursa’da çağdaş çizgilerin egemen olduğu aşikardır. Ancak Bursa’nın merkezinden köylere doğru gidildikçe yöresel giysilere rastlanabilmekte ve hatta pek çoğunda bu kültürel değerlerin yok olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan bu çalışmanın amacı yok olmaya yüz tutmuş Bursa giysilerinin öyküsünü çıkartmak ve daha da önemlisi bu giysi ve kumaşların yapısal ve teknik analizlerini yapmaktır. Öncelikle doğru bir alt yapı sağlayabilmek adına 1. Bölümde Osmanlı’dan günümüzüe tarihi Bursa, coğrafi konumu, sosyo-ekonomik yapısı, kadın-erkek giysileri incelenmiştir. Bu giysilerin yapısal ve teknik özellikleri renkleri, formları üzerinde durulmuş ve konu resimler ile zenginleştirilmiştir. 2. bölümde Bursa kumaşları araştırılmış ve elde edilen kumaşların yapısal ve teknik analizleri yapılmıştır.Bu bölüm yapılan çalışmanın en temel bölümüdür. Çünkü araştırmalar, literatür kaynak taramaları ve incelemeler sonucunda elde edilen verilerin analizleri aşamasıdır. Edinilen bilginin yorumlamaya açık olan bölümü olduğu düşünülmektedir. Edinilen bilgiler ve 35 adet analiz tablo değerlendirmesi sonucunda sonuca ulaşılmıştır. 3. bölümde kaynak kişilerle görüşmeler yer almaktadır. Yapılan bu çalışma ile yakından ilgisi olduğu düşünülen bu kişilerden giysiler ve kumaşlar hakkında bilgiler alınmış, bu bilgiler araştırmalar ve analiz tablolar ile karşılaştırılmıştır. Edinilen bilgilerin, teknik analizlerin ve kaynak kişilerle yapılan görüşmelerin ışığında edinilmiş olan çıkarım ‘sonuç’ bölümünde yer almaktadır.

The foundations of Ottoman clothing are based on two thousand years.It has been nourished by ancestor’s culture who lived in Middle Asia.Approxiamtely,through 600 years Ottoman clothes had been similar as cut properties but from 19 th century it had changed greatly.At the beginning of 19 th century men clothes and after the half of this century women clothes had changed by the effect of Europen fashion. Bursa has been keep up with the growth and change process with apparel traditions and folkloric structure where had been capital of Ottoman Empire. Today,in Bursa,its obvious that modern styles dominate the culture but to be gone to rural areas from the centre of Bursa it is possible to see endemic clothes.Furthermore,it seems in the most of the rural areas culturel values are disappeared. The aim of this article is to make story of the Bursa’s clothes which are tend to be disappear and more important part is to make structure and technical analyses of that clothes and fabrics. Primarily,to provide right infrastructure,in first part Bursa from Ottoman to today,geographic state,socio-economic structure,woman-man clothes has been examined.It has been emphasized on these clothe’s structure and technical properties,colors and forms.The case has been prospered by photographs. In second part,the fabric of Bursa has been researched and finding fabric’s structure and technical analyses has been performed.This part is basis of this article because it is the rank of the researches,researches of literature and analyse of the datas.The data that has beenn reached has been thought to be argumentative.Reached to result by obtained datas and 35 analyses of chart assesments. Conversations with experts are take part in third part.The informations which are about clothes and fabrics has been got from the individuals who has been thougt close to this workout.These informations has compared with researches and analyse chart. The deduction which gained by obtained informations,technical analyses and conversations with experts takes part in the result.
Keywords: Kumaş; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918_Tekstil; Tekstil