Sigortacılıkta kredibilite teorisi - Tanrıverdi, Gül (My University, 2005)
Bu çalışmada, kredibilite teorisinndeki gelişimler, çeşitli kredibilite modelleri ve parametre tahminleri üzerinde durulmuş ve Bühlmann ve Bühlmann-Straub modelleri kullanılarak Hachemeister’a (1975) ait veri kümesi excel oratmında hazırlanmış olan program kullanılarak son yıllara ait verilerinin analiz sonuçları ile kontrol etmek amacıyla analiz edilmiştir. Klasik Kredibilite, Bühlmann, Bühlmann-Straub ve Regresyon modellerinin incelenmesi sonucunda, eğer amaç doğru sigorta fiyatlarını belirlemek ise en küçük kareler yönteminden faydalanmanın yani Bühlmann Kredibilite modelini seçmenin uygun olduğu gözlenmiştir. Klasik kredibilite ve Bühlmann kredibilite modellerindeki formüller her ne kadar birbirinden farklı görünse de uygulamada birbirine oldukça yakın sonuçlar vermektedir. CREDIBILITY IN INSURANCE Gul TANRIVERDİ In this study, the developments in credibility theory, various credibility models, parametric estimations are considered and using Bühlmann and Bühlmann-Straub models Hachemeceister’s data set is analysed to check with the latest data, with a small program that prepared on the excel environment. Parametric estimations has an important place in the Credibility Theory, since without parametric estimations it is not possible to apply the credibility formulas. At the end of the study of the Clasic Credibility, Bühlmann, Bühlmann-Straub and Regresyon models, it is found that if the aim is to find the real insurance rates, it is proper to use Bühlmann Credibility model which utilizes least square method. Furthermore, even the formulas used in the Clasic Credibility Model and the Bühlman Credibility Model seems different from each other, they give pretty close results in comparison.
Keywords: Kredilendirme; Sigorta_Kredibilite Teorisi