Türkiye’ de eğitime ayrılan kaynaklar ve iktisadi kalkınmada eğitimin rolü - Eroğlu Aktaş, Ayşe (My University, 2001)
Bu çalışma Türkiye'de eğitime yapılan harcamaları ve bunun eğitimin hangi alanlarına yöneldiğini göz önünde tutarak, eğitime sarf edilen kaynakların iktisadi kalkınmadaki önemini ortaya koymaya yöneliktir. Bu amaçla üç ana bölüm içerisinde konu ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Eğitimin İçeriği ve İktisadi Açıdan Eğitim adını taşıyan ilk bölümde eğitim nedir, faydaları nelerdir, niçin eğitim daha çok devlet eliyle yürütülmektedir, eğitim yatırımları, harcamaları ve maliyetleri ne demektir, gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler eğitimi nasıl planlamaktadırlar gibi soruların cevapları aranmaktadır. İkinci bölümde Türk eğitim sisteminin temel yapısı, Cumhuriyetten günümüze eğitim ile ilgili temel sayısal gelişmeler ve kalkınma planlarında eğitim ile ilgili hedefler ve sonuçlar ile bunların eğitim sistemine etkileri ve sistemin temel sorunları ele alınmaktadır. Sonuncu bölümde ise Türkiye'de eğitime ayrılan parasal kaynaklar, çeşitli alt sınıflandırmalar içerisinde incelenmekte, eğitim ile iktisadi kalkınma arasındaki ilişki, teoriler ve çeşitli araştırma sonuçlarını aktarmak şeklinde, Türkiye bağlamında analiz edilmektedir. Ampirik çalışmalar göstermiştir ki toplumun ekonomik gelişmesi ve refah düzeyi ile eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki sözkonusudur. Eğitimin, üretim bilgi ve becerisinde yol açtığı artış oranında bu bilgi ve becerinin üretime dönüşerek toplumsal üretim anlamına gelen milli geliri artırdığı bilinmektedir. Türkiye'de konsolide bütçe içerisinde eğitim harcamalarının payı giderek azalmaktadır. Eğitime ayrılan kaynakların GSMH içerisindeki oranı ise %3'ün üzerine çıkmamaktadır. Halbuki, bu oranların, bir yandan hızlı nüfus artışı diğer yandan küresel dünyanın gerektirdiği eğitim ve bilgi seviyesi nedeniyle sürekli artması gerekir. Küresel rekabet ve özellikle Gümrük Birliği'nin getirdiği rekabet gücü tartışmaları açısından eğitim sistemimizin, Türk sanayi ve hizmetler sektörünün ihtiyaç duyduğu insangücünü yetiştirerek, ekonomik kalkınmayı destekleme ve hızlandırma görevini yerine getirmesi şarttır.

SOURCES OF SEPERATING TO EDUCATION IN TURKEY AND EDUCATION'S ROLE IN ECONOMIC DEVELOPMENT The study is aims to emphasize the important of education expenditures for economic development. The thesis consist of three sections.The name of premier section is 'Economic Side and Content of Education'. In this section is studies what is education, what is the benefits of education, investments of education, costs of education and education planning in developed and developing countries. The second section is to deal with fundamental structure of the nation education system in Turkey and statistical changes today from 1923 and education in Turkish Development Plans. Finally, it is analyzed money sources of seperating to education in Turkey and confirmed relation between education and economic development in context to theories and researches. The emprical studies have proofed to us which has got pozitive relation between education and welfare and ecenomic development of societies. It is know to increase GNP of the education. The proportion of education expenditures whitin consalided budget of Trukey is trend to decrease. The rate of its in GNP is the 2.6 percentage. It is insufficent.
Keywords: Eğitim-Ekonomik Yönleri-Türkiye; Ekonomi; Ekonomik kalkınma ve büyüme; Iktisadi Gelişme-türkiye