Örgüt kültürü ve liderin güç kaynaklarının çalışan yaratıcılığı üzerindeki etkisi - Sarıçayır Koçdemir, Yaren (My University, 2025)
Çevresel etkenler sebebiyle değişen ve rekabetin her geçen gün arttığı küresel bir ortamda, örgütlerin değişime uyum sağlayabilmesi ve ayakta kalmaya devam edebilmesi için örgütün en kalabalık üyeleri olan çalışanların bakış açılarının ve düşünce yapılarının daha yaratıcı bir hale gelmesi, iş süreçlerinin yaratıcılık kazanmış olması ve tüm bunların örgütün hedef ve stratejilerine katkıda bulunması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Örgütün, stratejileri ve hedefleri ile uyumlu sonuçlar elde edebilmesi için çalışanların tek başlarına ve örgütlenmemiş bir yapı içerisinde yaratıcı olmaları yeterli görülmemektedir. Yenilikçi ve yaratıcı çıktılar elde edilebilmesi ve rekabet gücünün arttırılabilmesi için aynı zamanda örgüt kültürünün, üst yönetimin ve liderlerin de yaratıcı bir bakış açısına sahip olmaları ve yaratıcılığı teşvik etmeleri gerekmektedir. Bu aşamada örgüt genelinde benimsenmiş kültür oldukça büyük önem taşımaktadır. Buna bağlı olarak, kültürün yayılmasında elçi görevi gören liderlerin de benimsedikleri güç kaynakları, bu kaynakları kullanım biçimleri ve kullanılan kaynakların çalışanlar cephesindeki yansımalarının bir araya gelerek sonucun değişmesine etki edeceği düşünülmektedir. Yapılan araştırmada, örgüt kültürü ve liderin güç kaynaklarının çalışan yaratıcılığı üzerindeki etkisi incelenecektir. Araştırma, özel sektörde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren işyerlerinde çalışan beyaz yaka çalışanların katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan beyaz yaka çalışanlar; örgüt kültürü ölçeği, liderin güç kaynakları ölçeği, yaratıcılık ölçeği ve demografik bilgilerine ilişkin toplamda dört bölümden oluşan bir anketi doldurmuşlardır. Araştırmanın analiz çalışmaları 387 katılımcı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerle birlikte demografik özellikler üzerinden çeşitli karşılaştırmalar yapıldıktan sonra, korelasyon, regresyon, fark ve düzenleyici etki analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, örgüt kültürü ile çalışan yaratıcılığı arasındaki ilişkide liderin güç kaynaklarının düzenleyici bir etkisi olduğu tespit edilmiş ve hipotezlerin tamamı doğrulanmıştır.

In a global environment where competition is increasing and changing, it has become necessary for the perspectives of the employees, who are the most crowded members of the organization, to become more creative, for the business to gain creativity and for all of these to contribute to the goals of the organization in order for organizations to adapt to change and continue. In order to achieve innovative and creative outputs and increase competitiveness, the organizational culture, top management and leaders must also have a creative perspective and encourage creativity. At this stage, the culture adopted throughout the organization is of great importance; it is thought that the power sources adopted by the leaders who act as ambassadors in the spread of the culture, the ways they use these resources and the reflections of the resources used on the employees will affect the change in the result. In this direction, the effect of the organizational culture and the leader's power sources on employee creativity will be examined in the research. The research was conducted with the participation of white-collar employees working in private sector workplaces. White-collar employees participating in the research completed a survey with the contribution of questions regarding demographic informations, the organizational culture, the leader's power resources and the creativity scale. The analysis was carried out on 387 participants. After comparisons were made on demographic characteristics together with the obtained data, correlation, regression, difference and moderation effect analyses were performed. As a result, it was determined that the leader's power resources had a moderation effect on the relationship between organizational culture and employee creativity, and all hypotheses were confirmed.
The effect of organizational culture and leadership’s power sources on employee creativity
Keywords: Attitudes; Creativity; Çalışan Yaratıcılığı; Employee Creativity; Executives; Leader; Leader's Power Sources; Lider; Liderin Güç Kaynakları; Organizational behavior; Organizational Culture; Örgüt Kültürü; Örgütsel davranış; Psikoloji, Endüstriyel; Psychology , Industrial; Tutumlar; Yaratıcılık; Yöneticiler