Etkileşimci ve dönüşümcü liderlik davranışlarının yenilikçi iş davranışına etkisinde örgütsel yenilikçiliğin aracı rolü - Köseyiğitoğlu, Derya Altınbaş (My University, 2021)
Liderlik, örgütteki kişileri, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için harekete geçirebilme yeteneğidir. Lider, kurum mensuplarının gayretlerini kurum hedeflerine göre yönlendiren kişidir. Liderler, iş görenlerin ve işverenlerin ortak hedeflere varması için önderlik ederler. Örgütsel yenilikçilik işletmenin örgütsel değişime açık olması, yeni uygulamaların işletmeye adapte edilerek kullanılmasıdır. Örgütsel yenilikçiliğin işletmedeki idari ve işlem maliyetlerini azaltmak, verimi ve etkinliği yükseltmek, yenilikçi iş davranışını harekete geçirmek gibi faydaları bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, etkileşimci ve dönüşümcü liderlik davranışlarının örgütsel yenilikçilik ve yenilikçi iş davranışına etkisini incelerken örgütsel yenilikçiliğin aracı rolü olup olmadığının saptanmasıdır. Bu amaçla araştırmamızın örneklemini İstanbul Sanayi Odası’nın 2010 yılı verilerine göre ikinci 500 Sanayi Kuruluşu Araştırmasında sıralamaya giren firmalar arasından, Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Ar-Ge ünvanına sahip rastlantısal olarak seçilen 2 firmanın çalışanları oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak anket seçilmiştir. Anketler Google formlar üzerinden firma çalışanlarına çevrimiçi olarak uygulanarak toplanmıştır. Söz konusu şirketlerde çalışan toplam 600 personelden beyaz yakalı, en az lise mezunu ve en az 1 yıl aynı şirkette görev yapan 250 çalışana, Liderlik Türleri, Örgütsel Yenilikçilik ve Yenilikçi İş Davranışı ölçekleri uygulanmış, toplanan yanıtlar SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T Testi, Anova Testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda dönüşümcü liderlik davranışlarının yenilikçi iş davranışını ve örgütsel yenilikçiliği pozitif ve olumlu yönde etkilediği ve bu etkileşimde örgütsel yenilikçiliğin orta aracı etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Etkileşimci liderliğin ise diğer değişkenleri etkilemediği tespit edilmiştir.

Leadership is the ability to mobilize people in an organization to achieve set goals. A leader is the person who directs the efforts of the members of an institution according to the objectives of said institution. Leaders lead employees and employers to achieve common goals. Organizational innovativeness is the company’s openness to organizational change and the use of new practices by adapting them to the business. Organizational innovation has benefits such as reducing administrative and operational costs in business, increasing efficiency and effectiveness, enabling innovative business behavior. The purpose of this research is to determine whether organizational innovativeness has a mediating role while examining the effects of transacctional and transformational leadership on organizational innovativeness and innovative work behavior. For this purpose, the sample of our research consists of the employees of 2 randomly selected companies with the R&D title, located in the Automotive Supply Industry Specialization Organized Industrial Zone, among the companies listed in the second 500 Industrial Enterprises Research according to the 2010 data of the Istanbul Chamber of Industry. The questionnaires were collected by applying them to company employees online via Google forms. Leadership styles, organizational innovativeness and innovative work behaviour scales were applied to 250 white-collar employees, at least high school graduate and who worked in the same company for at least 1 year and the answers were analyzed in the SPSS 22, and used other statistical analysis programs. As a result of the research, it was observed that transformational leadership behaviors affect innovative work behavior and organizational innovativeness positively and organizational innovativeness has a medium mediator effect in this interaction. It was determined that transactional leadership did not affect other variables.
Keywords: Business; dönüşümcü liderlik; etkileşimci liderlik; innovative work behavior; İşletme; organizational innovativeness; örgütsel yenilikçilik transactional leadership; Personel yönetimi; Personnel management; transformational leadership; yenilikçi iş davranışı