hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyleri ve verimlilik tutumları - Özgörü, Hande (My University, 2019)
Amaç: Araştırma hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyleri ve verimlilik tutumlarını belirlemek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul ilinde 8 kamu hastanesinde çalışan 346 hemşire ile tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirildi. Verilerin analizinde Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Verimliliğe İlişkin Tutum Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Student’s t test, One-Way Anova test, Bonferroni test ve Games-Howell test kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 31,36±7,81 yıl olup, %85,8’i kadın, %54,3’ü evli, %63’ü lisans mezunu, %28,3’ü 13 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin örgütsel bağlılık ölçeği toplam ve duygusal, devam, normatif alt boyut puan ortalamaları sırasıyla 3,09±0,48, 2,97±0,60, 3,44±0,73, 2,85±0,76 olarak, verimliliğe ilişkin tutum ölçeği toplam ve mesleğe bağlılık, çalışma koşulları, işin talepleri, ekip çalışması, ödüllendirme alt boyut puan ortalamaları ise, 44,31±9,04, 66,04±13,51, 27,8±14,62, 34,34±15,14, 58,79±14,55, 37,12±22,11 olarak saptandı. 33-39 yaş grubunda, hafta sonu çalışmayan, çalışma şartlarını orta ve iyi olarak değerlendiren ve kurumlarında kariyer gelişimini destekleyici eğitim programları bulunan hemşirelerin örgütsel bağlılığı etkilediği, 40 yaş ve üzeri, 13 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahip, hafta sonu çalışmayan, kurumda çalışma şartlarını iyi olarak değerlendiren ve çalıştığı kurumda kariyer gelişimini destekleyici eğitim programları bulunan hemşirelerin verimliliği etkilediği saptandı. Sonuç: Hemşirelerin örgütsel bağlılığı orta düzeyde ve verimlilik tutumları olumlu tutuma yakın olduğu görüldü.

Aim: The research was performed to determine nurses' organizational commitment levels and efficiency attitudes. Materials and Method: This descriptive study was carried out with 346 nurses working in 8 public hospitals in Istanbul. Personal Information Form, Organizational Commitment Scale and Attitude Toward Productivity Scale were used to analyze the data. Descriptive statistics, Student’s t test, One-Way Anova test, Bonferroni test and Games-Howell test were used to evaluate the data. Results: Nurses had a mean age of 31.36±7.81 years, 85.8% were women, 54.3% were married, 63% had bachelor's degree, and 28.3% had professional experience of 13 years and over. Nurses’ total score from the organizational commitment scale and their mean scores from the affective, continuance and normative subscales were 3.09±0.48, 2.97±0.60, 3.44±0.73 and 2.85±0.76, respectively, while their total score from the attitudes toward productivity scale and mean scores from dedication to job, working conditions, demands of job, team work and awarding subscales were 44.31±9.04, 66.04±13.51, 27.8±14.62, 34.34±15.14, 58.79±14.55 and 37.12±22.11, respectively. Nurses in the 33-39 age group, those not working at weekends, those who rated their working conditions as average and good, and those who had training programs to support their career development in their institutions affected organizational commitment, while nurses who were aged 40 years and above, had professional experience of 13 years and over, those not working at weekends, those who rated the working conditions in their institution as good and those who had training programs to support their career development in their institutions affected productivity. Conclusion: Nurses’ organizational commitment was average, and their productivity attitudes were close to positive.
Keywords: Hemşire; Organizational Commitment; Örgütsel Bağlılık; Productivity; Verimlilik Nurse