AB-Türkiye Mali İlişkilerinin Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
AB’nin ekonomik bütünleşmesinin temelinde yer alan birlikte kalkınma anlayışı ile, öncelikle üye ülkelere, birliğe aday ülkelere ve diğer ülkelere mali yardımlarda bulunulmaktadır. AB mali yardımları üye ve aday ülkeler arasında ekonomik kalkınmışlık farklarını gidermek amacıyla yapılmaktadır. Bu yardımlar hibe ve kredi şeklinde olmak üzere gerek AB bütçesinden gerekse Avrupa Yatırım Bankası kanalları ile gerçekleşmekte, yapılacak yardımlar çeşitli kriterlere göre belirlenmektedir. AB Türkiye ye de adaylık sürecinde Türkiye’nin AB müktesebatına uyumunu kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla mali yardımlar yapmayı taahhüt etmiş, ancak bu yardımlar gerek AB‘den kaynaklanan gerekse Türkiye Ekonomisinin bazı dönemler karşılaştığı ekonomik ve siyasi sorunlar nedeniyle oldukça yetersiz kalmıştır. Türkiye’ye bir aday ülke gibi değil, bir Akdeniz ülkesi gibi yaklaşılmış, yeni üye olmuş, ekonomik gelişmişlik düzeyi Türkiye’nin gerisinde olan MDAÜ ‘ne yapılan yardımlar ise yüksek düzeyde gerçekleşmiştir.

EU provides financial aid to both member and non-member countries in the context of collective development principle of the Union. Major aim of these aids is eliminating economic differences among countries. The aids are financed either through the EU budget or European Investment Bank based on various criteria. The EU committed similar aids to Turkey in order to facilitate membership process. However, amount of aids remained limited. EU approached Turkey not as a prospective member but as a Mediterranean country, therefore level of the funds Turkey benefited are far behind new members.