İş tatmini ve iş rotasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesine ilişkin otomotiv sektöründe bir araştırma - Kılıç, Esra (My University, 2008)
Günümüzde nitelikli iş gücü bulunması, işletmenin çalışanlarını işletme içinde tutması ve memnun etmesi gittikçe zorlaşmaktadır. İşletmeler çalışanlarının iş tatminini arttırmak için çeşitli yöntemler kullanmaktadırlar. İş rotasyonu da bu amaçla kullanılabilecek yöntemlerden biridir. Bu araştırmada; iş tatmini ile iş rotasyonu arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Bu doğrultuda araştırma iş rotasyonu uygulaması olan, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren üç firmada yapılmıştır. Araştırma sonucunda iş rotasyonu yapan ve yapmayan çalışanların iş tatmin düzeyleri arasında anlamlı bir farka rastlanmıştır. Aynı zamanda demografik özelliklerin ve rotasyon sonundaki beklentilerin de iş tatmini üzerinde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Finding well-qualified labour force, for companies to keep their employees and to satisfy them, is getting harder and harder everyday. Companies are using different techniques to increase the job satisfaction. Job rotation is one of the techniques that can be used for this purpose. In this reserch, it's studied whether there is a relation between job satisfaction and job rotation or not. Hence, the reserch was made in 3 companies in automotive industry that has job rotation in practise. As a result of the reserch, a meaningful differance was spotted on the job satisfaction of rotators and non-rotators. Also, it's been established that demographical characteristics and expectations after the rotation have effects on job satisfaction
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini