Postpartum maternal psikolojik dayanıklılığın travmatik stres üzerinde etkisi. - BAYRI BİNGÖL, FADİME; FIŞKIN, GAMZE (My University, 2023)
ÖZ Amaç: Bu araştırma, Postpartum maternal psikolojik dayanıklılığın travmatik strese etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmanın verileri, Google Form aracılığı ile sanal ortamda Şubat-Mayıs 2022 tarihleri arasında 215 anneden toplanmıştır. Verilerin toplanmasında tanımlayıcı bilgi formu, City Doğum Travması Ölçeği ve Yetişkinler İçin Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalamasının 26.2± 3.88 olduğu, %92.6’sının çekirdek ailede yaşadığı ve bebeklerinin 68.4’ünün bebeklerinin 6-12 aylık olduğu bulunmuştur. Kadınların psikolojik dayanıklılık ölçeği puan ortalamasının 117.76±16.179 olduğu ve eğitim düzeyi yüksek olan, gebelikleri planlı olan ve doğumda ebe/hemşire desteği alan kadınların psikolojik dayanıklılık puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür (p˂0.05). City Doğum Travması Ölçeği toplam puan ortalaması 13.31±10.32 olan kadınların, geliri giderinden az olan, gebeliğinde sağlık sorunu yaşayan, doğum süreci uzayan, acil sezaryen olan, ilk emzirmeye geç başlayan, doğum sürecinde kendisine saygılı davranılmadığını belirten ve yeterince desteklenmediğini hisseden kadınların travmatik stres puanları yüksek bulunmuştur (p˂0.05). Kadınların psikolojik dayanıklılık toplam puanları ve travmatik stres toplam puanları arasında yapılan korelasyon analizinde, çok zayıf düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p= 0.033). Sonuç: Postpartum psikolojik dayanıklılık ve travmatik stres açısından riskli grupta bulunan anneler daha yakından izlenmelidir. Anahtar Kelimeler: Doğum, postpartum, psikolojik dayanıklılık, travmatik stres ABSTRACT Objective: This study was conducted to examine the effect of postpartum maternal resilience on traumatic stress. Methods: The data of this descriptive study were collected from 215 mothers between February and May, 2022 via Google Form. Descriptive information form, City Birth Trauma Scale and Resilience Scale for Adults were used to collect data. Results: It was found that the mean age of the women included in the study was 26.26±3.88, 68-4% babies were 6-12 months old. It was observed that the mean psychological resilience score of the women was 117.76±16.179 and the psychological resilience scores of the women with a high level of education, planned pregnancies and receiving midwife/nurse support during delivery were higher (p˂0.05). The traumatic stress scores of the women with a total mean score of 13.31±10.32 on the City Birth Trauma Scale, who had less income than their expenses, who had health problems during their pregnancy, who had a prolonged delivery period, women with emergency cesarean section, who started breastfeeding late, who stated that they were not treated with respect during the birth process and who felt that they were not supported enough, were found to be high (p˂0.05). In the correlation analysis between the psychological resilience total scores and the traumatic stress total scores of the women, it was determined that there was a very weak negative significant relationship (p= 0.033). Conclusion: Mothers in the risk group in terms of postpartum psychological resilience and traumatic stress should be followed up more closely. Keywords: Childbirth, postpartum, psychological resilience, traumatic stress
Keywords: Ebelik; Hemşirelik; Sağlık Bilimleri; Midwifery; Nursing; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; HEMŞİRELİK; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; NURSING; Farmakoloji (hemşirelik); Onkoloji (hemşirelik); Asistan Hemşirelik; Tıbbi ve Cerrahi Hemşirelik; Annelik ve Ebelik; LPN ve LVN; Acil Tıp Hemşireliği; Yoğun Bakım Hemşireliği; İleri ve Uzman Hemşirelik; Hemşirelik (çeşitli); Genel Hemşirelik; Pharmacology (nursing); Oncology (nursing); Nurse Assisting; Medical and Surgical Nursing; Maternity and Midwifery; LPN and LVN; Emergency Nursing; Critical Care Nursing; Advanced and Specialized Nursing; Nursing (miscellaneous); General Nursing