Yeni liberal dönüşüm süreçlerinde cezaevlerinin değişen rolü ve mahkum emeği kullanımı - Molla, Fatma (My University, 2010)
Cezaevleri, Mahkum emeği YENİ LİBERAL DÖNÜŞÜM SÜREÇLERİNDE CEZAEVLERİNİN DEĞİŞEN ROLÜ VE MAHKUM EMEĞİ KULLANIMI ÖZET Bu çalışmayla, kapitalizmin değişim sürecinde ortaya çıkan yeni ekonomi politikalarının uygulama ve sonuçlarının suça, cezalandırmanın ve cezaevlerinin değişen amacına ve mahkumların çalıştırılmasına ilişkin etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. 1980 sonrası ağırlığını hissettiren neoliberal politikalar, küresel çapta devletin sahip olduğu müdahaleci konumunu da değiştirerek özelleştirme ağırlıklı programlar uygulanmaya başlanmış ve bu uygulamalar devletin gerçekleştirdiği pek çok faaliyet alanına yansımıştır. Yeni ekonomik düzende devletin ekonomik sahadaki rolü eleştirilirken, sağlık, eğitim, adalet gibi önemli hizmetlerin özel sektöre devredildiği görülmektedir. Pek çok hizmet gibi cezaevlerine ilişkin hizmetlerin de özel girişimcilere devriyle dünyada yaşanan gelişmeler ve akabinde gerçekleşen mahkumların çalıştırılmasına ilişkin uygulamalar ise dikkatleri üzerine çekmeye devam eden bir konu olmuştur. sons, Prison Labor CHANGING ROLE OF PRISONS WITH THE NEOLİBERAL TRANSFORMATION PROCESS AND USE OF PRISON LABOR

In this study, the aim is telling about the impact of changing process capitalism, neoliberal politicspractise of this politics and results of these to the crime, punishment, changing aim of prisons and prisoner workers. Neoliberal politics which were activated after 1980’s brought privatization and then goverment began to use this system for lots of activitiy. In this new system, the economic role of the goverment has critisized but privatization has continıed for some important activities about health, education, justice. Prisons has also privatized like others. After this process impact of the events happening in the world to the prisoner workers has got everyone’s attentions.
Keywords: Cezaevleri; Çalışma Ekonomisi