Türkiye Medyası ve özgürlük - Tuna, Fatih (My University, 2001)
Toplumları olaylardan haberdar eden,bilgilendiren,kamuoyu oluşturan, kamuoyunun iktidarla İlişkilerini sağlayan medya, ilk gazetelerin çıkışından bu yana özgürlük mücadelesini sürdürmüştür. 3-4 asırdır devam eden bu mücadele, ülkelerin yönetim şekillerinin değişmesine ve demokrasinin demokrasinin filizlenip yeşermesine sebep teşkil etmişlerdir. Radyo ve televizyonun ortaya çıkışıyla daha farklı bir boyut kazanan b süreç, 1980'li yıllarla birlikte liberal rüzgarların etkisinde kalmıştır.Bu gelişmeler yeni bir düzenin habercisi olmuştur. Devlet mülkiyetinden, özel bir mülkiyete doğru bir gidiş başlamış,piyasada meydana gelen yoğunlaşma tekelleşme sorununu gündeme getirmiştir. Kamu hizmeti anlayışı yerini özel yayıncılık anlayışına bırakırken, bir yanda da yaşana teknolojik gelişmeler sınırların kalkmasına sebep olmuştur. Gerek 1990'lı yıllarda sayısal devrimle ortaya çıkan yöndeşme olgusu, gerekse var olan tekelci anlayış denetim sorununu doğurmuş ve bütün dünya da yasal ve yapısal anamda Yeni düzenlemelere gidilmiştir. Ülkemizde, dünyadaki bu gelişmelerden nasibini almiştır. Yazılı basın ülkemize geç girmiş, radyo yayıncılığının başlaması batı ülkelerine paralel bir seyir göstermişse de, televizyon yayıncılığı ancak 1960'da devreye sokulabilmiştir. 1991' de özel yayıncılığın başlamasına kadar devlet kontrolünde kalan madya, bu tarihten sonra özel sermayenin kontrolü altına girmiştir.Bu süreç başladıktan çok sonra yapılan yasal ve yapısal düzenlemeler sorunlara çözüm üretememiştir. Teknolojik devrimlerin hızına yetişilememiş, her gelişme yeni bir düzenleme ihtiyacını doğurmuştur. Yaşanan bu gelişmeler medyanın asıl işlevinden uzaklaşmasına sebep olmuş, halk nezdindeki saygınlığı ve güveni azalmıştır. Medya yeniden saygınlığını kazanmalı,toplumu da arkasına alarak mücadeleyi tekrar başlatmalıdır. Daha gerçekçi ve yasal düzenlemeler yapılmalı, medya özgürlüğüne kavuşturulmalıdır.
Keywords: Gazetecilik; Genel Konular; Iletişim; Medya