Dürtme kuramı perspektifinden bağışçılık davranışlarınıın yönlendirilmesi üzerine deneysel bir çalışma - Yüksel, Hilal (My University, 2021)
Bu çalışma 2008 yılında ortaya çıkarılan Dürtme Kuramını temel alarakoluşturulmuş deneysel bir çalışmadır. Kuram özetle, hayatımızın pek çok alanındakarar verirken fark etmeden kullandığımız bazı otomatikleşmiş karar vermedavranışlarımızın basit dokunuşlarla yönlendirilebileceğini söylemektedir. Bireylerinyaşamları boyunca hayatlarını olumlu yönde etkileyeceğini düşündüğü kararlaralması olağandır ancak bahsi geçen otomatik süreçler alınan kararlarınuygulanmasını zorlaştırmaktadır. Bu noktada dürtme kuramı, davranışların beklenenyönde yönlendirilebilmesini sağlamaktadır.Ülkemizde bireysel bağış hareketlerinin incelendiği dar ya da geniş kapsamlıçalışmalarda, sivil toplum kuruluşları için oldukça önem arz eden bireysel bağışlarınistenilen seviyeye ulaşmadığı görülmektedir. Bu araştırmaların en geniş kapsamlısıolan TÜSEV’İN hayırseverlik araştırmaları sonucunda toplumun çok büyük birkısmının bireysel bağışlarını dilencilere aktardığı ve bu aktarmayı bireylerin üç temelsebebe dayandırdıkları ortaya çıkarılmıştır.Bu veriler göz önüne alınarak dünyanın pek çok yerinde sağlıktan ekonomiyepek çok alanda kendine uygulama sahası bulan dürtme kuramının ülkemiz içindedeneysel çalışmalarda ya da sosyal hayatın içinde kullanımı henüz yaygınlaşmadığıgözlemlenmiş ve bu kuram kullanılarak dilencilere bağışta bulunan bireylerinplanlanan dürtme uygulandığında küçük miktardaki bağışlarını sivil toplumkuruluşlarına yapmayı tercih edip etmeyecekleri gözlemlenmeye çalışılmıştır.

This study is an experimental study based on the Nudge Theory, which wasrevealed in 2008. In summary, the theory states that some of our automated decisionmaking behaviors that we unconsciously use while making decisions in many areasof our lives can be guided by simple touches. It is normal for individuals to makedecisions that they think will positively affect their lives throughout their lives, butthe aforementioned automatic processes make it difficult to implement the decisionstaken. At this point, the nudge theory ensures that behaviors can be directed in theexpected direction. In narrow or wide-ranging studies examining individual donation movementsin our country, it is seen that individual donations, which are very important for nongovernmental organizations, do not reach the desired level. As a result of thephilanthropy studies of TUSEV, which is the most comprehensive of these studies, ithas been revealed that a large part of the society transfers their individual donationsto beggars and that individuals base this transfer on three basic reasons. Considering these data, it has been observed that the nudge theory, which hasfound a field of application in many areas from health to economy in many parts ofthe world, has not been widely used in experimental studies or in social life in ourcountry, and individuals who donate to beggars by using this theory donate theirsmall donations to non-governmental organizations when the planned nudge isapplied It was tried to observe whether they would prefer to do it or not.
Keywords: Bireysel Bağış Nudge Theory; Business; Dürtme Kuramı; Individual Donation; İşletme