Vergi denetimi beyandışı ekonomi ilişkisi İstanbul örneği - Topcu, Halil İbrahim (My University, 2005)
VERGİ DENETİMİ BEYANDIŞI EKONOMİ İLİŞKİSİ (İSTANBUL ÖRNEĞİ) Sosyal devlet anlayışının gelişmesiyle birlikte kamu harcamalarının miktar ve bileşenleri de artmaya başlamış, artan kamu harcamalarının finansmanında devletin asli kaynak olarak gördükleri vergilerin önemi daha da artmıştır. Vergilerin gerektiği gibi alınabilmesi gelir elde edenlerin gelirlerini tam ve doğru bir şekilde beyan etmelerinin sağlanması ile mümkün olmaktadır. Çünkü gelir elde edenler çeşitli sebeplerle gelirlerinin bir kısmını veya tamamını vergi idaresinin bilgisi dışına çıkarabilmektedirler. Burada vergi denetimlerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Vergi denetimlerinin yapılmaması durumunda vergi kayıp ve kaçaklarının tespit edilmesi mümkün olmamaktadır. Bu çalışmada vergi denetimlerinin beyandışı ekonomiyle olan ilişkisi anlatılmaya çalışılmış, bu ilişkinin ortaya konulmasında İstanbul'da yapılan vergi denetim çalışmalarından yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda; vergi denetimlerinin beyandışı ekonomiyle ters yönlü bir ilişki içinde olduğu, vergi denetimlerinin etkin ve verimli bir şekilde yapılmasının beyandışı ekonominin boyutlarını daraltacağı anlaşılmış, vergi denetimlerinin beyandışı ekonomiyi önlemede en etkili araç olduğu sonucuna varılmıştır.

THE RELATIONSHIP BETWEEN TAX AUDITING AND UNDECLARED ECONOMY (ISTANBUL EXAMPLE) With the development of social government understanding, the quantity and the components of public expenses also started to increase. As a result of the increasing of public expenses financing, the importance of taxes that government considor as a fundamental source increase more. To receive the taxes as necessary, it is important to provide that the people declare their incomes exactly and correctly. Because, it is possible that the taxpayers may not announce some or whole of their incomes to the tax administrations due to many different reasons. Hereby, the importance of tax auditing is approved. In case that there is no tax auditing, it is not possible to determine the tax smuggling and losses. In this study, the tax auditing relations with the undeclared economy had been explained. To explain relation, auditing studies made in Istanbul have been used. As a result of this study, it had been concluded that tax auditing is in opposite relation to undeclared economy. It has been understood that if the tax auditing is made effectively and productively, the size of undeclared economy will be decreased and it is the most effective tool to prevent undeclared economy.
Keywords: Beyandışı Ekonomi; Hukuk; Kayıt Dışı Ekonomi; Vergi Denetimi; Vergi hukuku