Meslek seçiminin üniversite birinci sınıf öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerine etkisi - Çövener Özçelik, Çağrı; Aktaş, Eda; Ocakçı, Ayşe Ferda (My University, 2014)
Meslek seçiminin üniversite birinci sınıf öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerine etkisi Amaç: Yetişkin bireyler yaşamlarının büyük bir bölümü mesleklerini yaparak geçirmektedirler. Türkiye’de gençler mesleklerini kendi istek ve iradeleriyle seçemeyebilmektedirler. Araştırma üniversite birinci sınıf öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Örneklemi çalışmaya katılmaya istekli olan ve çalışma süresinde ulaşılabilen toplam 271 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından literatüre dayanarak geliştirilen Katılımcı Tanıtıcı Bilgi Formu ile Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamaları 19,58±1,40 (17-29) olup, %81,2 (n=220)’si kız; %18,8 (n=51)’i erkektir. Çalışma popülasyonuna göre elde edilen Beck Umutsuzluk ölçeği Cronbach alfa katsayısı 0,83’tür. Çalışmadan elde edilen Beck Umutsuzluk Ölçeği toplam puan ortalaması 3,50±3,55 (0-20)’dir. Erkek öğrencilerin umutsuzluk puanları, kız öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Beck Umutsuzluk Ölçeği toplam puanı, bölümünü kendi isteğiyle seçmeyen olgular ile bölümler arasında ileri düzeyde anlamlı farklılık göstermektedir (p<0,001). Ölçek toplam puanı ile ailenin gelir düzeyi arasında anlamlı farklılık bulunmamasına (p>0,05) karşın puan ortalamalarına bakıldığında asgari ücret ve altındaki gelir düzeyine sahip öğrencilerin umutsuzluk puanlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Sonuç: Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre daha etkin rehberlik sistemlerinin oluşturulmasının ve düşük gelir düzeyli öğrenciler için burs imkanlarının geliştirilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir
Keywords: Umutsuzluk, üniversite öğrencileri, meslek, okullarda rehberlik