Panoramik radyografide kalite değerlendirmesi - Mayil, Meltem; Keser, Gaye; Namdar Pekiner, Filiz (My University, 2014)
Bu çalışmada elde edilen panoramik radyografilerin kalitesinin değerlendirilmesi ve tanı için yetersiz görüntülere neden olan hataların tespiti amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada Oral Diagnoz ve Radyoloji AD arşivlerinde yer alan 150 adet panoramik radyografi incelenmiştir (Morita Veraviewwopcs model 550 ,Kyoto-Japan, en yüksek KVP of 80, mA=12, monitör 17 inç TFT LCD, 100-240 VAC 60/50 Hz, Global Opportunities). Bütün grafiler aynı radyografik ekipman ile yapılmıştır. Görüntüler JPEG (Joint Photographic Experts Group ) dosyası olarak kaydedilmiş ve kontrast, parlaklık ve büyütme ve data kompresyonu açısından herhangi bir düzeltme yapılmamıştır. Elde edilen görüntüler iki maksillofasiyal radyoloji uzmanı tarafından Klinik Görüntü Kalitesi Değerlendirme Çizelgesi kullanarak değerlendirilmiş, panoramik radyografide genel görüntü kalitesi sınıflandırılmış ve görüntüleme hatalarının nedenleri incelenmiştir. Veri tablolama ve tanımlayıcı istatistik SPSS 15.0 yazılımı (SPSS Inc., Chicago. IL., USA) kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Klinik Görüntü Kalitesi Değerlendirme Çizelgesi ortalama değeri 79.69±14.87 olarak ölçülmüştür. Görüntü kalitesinin skorlamasında 28 görüntünün tanısal bilgide en iyi görüntü kalitesine sahip olduğu, 80 görüntünün tanı için yeterli olduğu, 37 görüntünün tanı koyma açısından zayıf ama teşhis edilebilir olduğu ve 5 görüntünün tanı için yetersiz olduğu belirlenmiştir. Tüm görüntülerde izlenen hataların nedenlerinin analiz sonuçları şu şekildedir: 103 görüntüde konumlandırma hatası, 15 görüntüde işlem sırasında oluşan hata, 4 görüntüde ünite kaynaklı hata görülmüş ancak hiçbir radyografide anatomik abnormaliteye bağlı hata izlenmemiştir. Sonuç: Panoramik radyografinin görüntüleme işlemi sırasında hasta konumlandırma tarafından kaynaklanan hatalar çalışmamızda en yaygın izlenen hata tipi olarak bulunmuştur. Ancak daha fazla hasta grubu ile farklı radyografik yöntemler kullanılarak görüntü kalitesinin değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Oral radyoloji, değerlendirme, görüntü kalitesi, panoramik radyografi, dijital görüntüleme