Otistik çocuğa sahip ailelerle yapılan grupla psikolojik danışma çalışmasının ailelerin depresyon ve problem çözme becerileri üzerine etkisi - Yukay Yüksel, Müge; Bostancı eren, Serap (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2007)
Bu araştırmada, grupla psikolojik danışma çalışmasının otistik çocuğa sahip annelerin depresyon düzeylerini ve problem çözme becerilerini ne yönde etkilediği incelenmiştir. Öntest-sontest kontrol gruplu deneme modeline uygun olarak hazırlanan araştırmanın çalışma evrenini, çocukları otistik tanısı almış yirmi dört anne oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulama süresi on hafta olarak planlanmış, bu sürenin başında ve sonunda her iki gruba (deney ve kontrol) Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Problem Çözme Envanteri (PÇE) uygulanmıştır. Deney grubuna katılan anneler, grupla psikolojik danışma sürecinde kendilerini ifade etmişler, yaşadıkları probleme yalnızca kendilerinin sahip olmadıklarını görmüşler, yalnız olmadıkları duygusunu yaşamışlar, diğer aile üyeleriyle etkileşime girmişler, çocuklarıyla ve çevrelerindeki bireylerle etkili iletişim kurmanın yollarını incelemişlerdir. Kontrol grubuna ise bu süre içinde hiçbir uygulama yapılmamıştır. Deney grubunun BDE ve PÇE’den aldıkları puanların öntest ve sontest ölçümleri sonucunda sontest lehine anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Elde edilen bu bulgular ışığında, deney grubunda yer alan annelerle yapılan grupla psikolojik danışma çalışmasının; annelerin depresyon düzeylerini azaltmaya ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik etkisi olduğunu düşünülebilir. Kontrol grubunun öntest ve sontest ölçümleri sonucunda BDE ve PÇE’de manidar bir farklılığa rastlanmamıştır. Deney ve kontrol grupları, kendi içlerinde öntest ve sontest sonuçlarına göre değerlendirildiğinde, deney ve kontrol gruplarının BDE ve PÇE ölçümlerinde manidar bir farklılığa rastlanmamıştır.
Examination of the affect of group counselling on the level of depression and problem solving skills of the mothers whose children are autism
Keywords: Grupla psikolojik danışma, otizm, depresyon, problem çözme becerileri