5-6 Yaş çocukların çalışan ve çalışmayan annelerinin çocuk yetiştirme tutumları ile bu çocukların sosyal-duygusal uyum düzeylerinin karşılaştırılması - Şentürk, Sevinç (My University, 2007)
Bu araştırmada, 60–72 Aylık Çocukların çalışan ve çalışmayan annelerinin çocuk yetiştirme tutumları ile bu çocukların sosyal-duygusal uyum düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır. Genel tarama türlerinden biri olan ilişkisel tarama modelinin uygulandığı araştırmada, çalışan ve çalışmayan annenin çocuk yetiştirme tutumunu ölçmek amacı ile E.S. Schaefer ve R.Q.Bell tarafından geliştirilen Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği'' ile çocukların sosyal-duygusal uyumlarını ölçmek amacı ile Önder ve arkadaşlarının (2004) geliştirdiği Marmara Sosyal-Duygusal Uyum Ölçeğinin (Işık, 2006) 60–72 aylık çocuklar için uyarlanan formu kullanılmıştır. Ölçme araçları, 2006–2007 eğitim-öğretim yılında, İstanbul İli Küçükçekmece ilçesindeki 5 ilköğretim okulu bünyesindeki anasınıfı ve 5 anaokulu olmak üzere 10 resmi okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 480 çocuk ile onların annelerine uygulanmıştır.Araştırma bulguları, çalışan ve çalışmayan annenin çocuk yetiştirme tutumlarını annenin eğitim düzeyine, annenin çalışma durumuna, ekonomik durumlarını değerlendirmelerine, İstanbul 'da yaşama süresine, eşleri ile ilişkilerini nasıl gördüklerine, sahip oldukları çocuk sayısına, annelerin yaşına, çocuğun okul türüne göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gösterdiğini; annelerin evlilik süresine, çalışma süresine, evde akrabanın yaşamasına, eşlerinden aldıkları destek düzeyine, çocuğunun cinsiyetine ve yaşına göre ise anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur.60–72 aylık çocukların sosyal-duygusal uyum düzeylerini; annenin eğitimine, İstanbul'da yaşam süresine, çalışma durumuna, akrabayla birlikte yaşamasına, annenin eşiyle ilişki düzeyini algılamasına, çocuğun cinsiyetine, ekonomik düzeyine, okul türüne, çocuğun yaşına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gösterdiğini; annelerin çocuk sayısına, eşlerinden aldıkları destek düzeyine, annenin yaşına, evlilik süresine, çalışma süresine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur.Çalışan ve çalışmayan annenin çocuk yetiştirme tutumları ile 60–72 aylık çocuklarının sosyal-duygusal uyum düzeyi arasında; annenin koruyucu çocuk yetiştirme, baskıya dayalı çocuk yetiştirme, demokratik çocuk yetiştirme tutumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gösterdiğini; ev kadınlığını reddetme ve karı-koca geçimsizliğine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur.

The scope of herein research is to determine the behaviors of child care education of working and nonworking mothers of 60-72 months old children and the levels of social-emotional adaptation of these children. In the research, in which was used the relational scanning model which is one of the general scanning types, has also used the Family Life and Child Care Education Behavior Scale developed by E.S Schaefer and R.Q. Bell due to measure the behavior of child care education of working and nonworking mothers and the form adopted for 60-72 month old children by the researcher, of the Marmara Social-Emotional Adaptation Scale developed by Önder and colleagues (2004) due to measure the social-emotional adaptations of children. Measurement instruments have been used in 2006-2007 educational year, to 480 children and their mothers continuing to 10 official preschool educational institutions respectively 5 parent classes within the elementary school' s structure and 5 kindergarten from Küçükçekmece district of Istanbul. Findings of research, proved that children care education behaviors of working and nonworking mothers showed a suggestive disparity in statistical terms according to educational level of mother, working situation of mother, the assessment made by them to their economical situation, their durations of living in Istanbul, their opinion in respect to their relations with their husbands, the number of children that they have, the age of the mothers and kind of school of child; and proved that has not showed a suggestive disparity according to duration of marriage of the mothers, duration of working, living together with a relative, level of support received from their husbands, sex and age of child. It also has been proved that the social-emotional adaptation levels of 60-72 months children show a suggestive disparity in statistical terms according to the education of the mother, her duration of living in Istanbul, working situation, living together with relatives, comprehension by the mother the level of relation with her husband, sex of child, economic level, kind of school and age of child and that has not showed a suggestive disparity according to number of children of the mothers, level of receiving support from their husbands, age of the mother, duration of marriage and duration of working. It also has been proved that showed a suggestive disparity in statistical terms according to protective children care education by mother, children care education based on pressure and democratic children care education behaviors and that has not showed a suggestive difference according to non-acceptance of housewife status and wife-husband dissension between the child care education behaviors of working and nonworking mothers and social-emotional adaptation level of 60-72 months old children.
Keywords: Anne-Baba Tutumları; Eğitim, Okul Öncesi; Sosyal-Duygusal Uyum