Processing and characterization of submerged ARC welding (SAW) flux - Ergönenç, Tunç (My University, 2011)
TOZALTI KAYNAK TOZU KARAKTERİZASYONU VE İŞLENMESİ Tozaltı Kaynak yöntemi, kaynak teli ve iş parçası arasında oluşturulan ark ile metallerin eritilerek birleştirilmesi işleminin kaynak tozu yığını altında yapıldığı bir kaynak yöntemidir. Tozaltı kaynak yöntemiyle elde edilen kaynak metalinin kimyasal bileşimi ve mekanik özellikleri kullanılan kaynak teli ile tozaltı tozu kombinasyonu tarafından belirlenir. Tozaltı tozunun doğru seçilmesi bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, uygun olmayan tozaltı tozu kullanımı kaynak hatalarının oluşumuna neden olabilmektedir. Bu çalışmada, çeşitli hammaddeler kullanılarak tozaltı tozunun curuf kalkma performansının arttırılması ve böylelikle kalitesinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu nedenle araştırmalar kaynak sonrasında curuf kalkış performansını geliştirmeye odaklanmıştır. CaF2, CaCO3 ve TiO2 ilavelerinin curuf kalkışına etkileri incelenmiştir ve bu minerallerin curuf kalkış performansında önemli bir role sahip olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle CaF2 ‘nin CaCO3’e oranının önemi tespit edilmiştir. Çalışmada hazırlanan numunelerin; kaynak dikişleri, kimyasal bileşimleri ve mekanik değerleri karşılaştırıldığında “Deneme 17”nin, önceden seçilen iki farklı ticari tozaltı kaynak tozunun dahil olduğu AWS standardını karşıladığı görülmüştür.

PROCESSING AND CHARACTERIZATION OF SUBMERGED ARC WELDING (SAW) FLUX Submerged arc welding (SAW) is a process that melts and joins metals by heating them with an arc established between a consumable wire electrode and the metals, with the arc being shielded by a molten slag and granular flux. SAW flux is an important welding consumable material which may tend to welding defect such as inclusions if not properly selected. SAW flux processing and applications depend on the quality. If slag is not removed completely in multi passes welding it may cause reduction of mechanical properties. In this work, it was aimed to improve the quality of SAW flux by using various selected raw material together with increase in slag removal performance. Therefore, in this thesis investigations were focus on to provide an improved slag removal performance after welding. CaF2, CaCO3 and mica additions to the flux batch were investigated. It was found that they had a significant role on slag removal performance. Especially, the ratio of CaF2 to CaCO3 was found to be important on slag formation. When samples tested in this study and compared with commercial fluxes in terms of performance, chemical and mechanical properties, it was found that “Trial17” was promising and lead to resembling performance and mechanical properties of the commercial fluxes.
Keywords: Malzeme Mühendisliği; Metalürji