İhracat ve ithalat işlemleri nedeni ile oluşan kur riskinin opsiyon sözleşmeleri ile yönetimi ve öneriler - Fidan, Serkan (My University, 2021)
Kur riski, döviz kurlarında çeşitli nedenlerle meydana gelen değişimlerin firmaları olumsuz etkileme olasılığıdır. Çalışma kapsamında öncelikle kur riski türlerinden işlem riskinin; ihracat ve ithalat işlemleri neticesinde nasıl ortaya çıktığı ve firmaları nasıl olumsuz etkileyebildiği açıklanmıştır. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde ise ihracat ve ithalat işlemleri sonucu oluşan kur riskinin opsiyon stratejileri ve egzotik opsiyon sözleşmeleriyle nasıl yönetilebileceği açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Türk Eximbank kapsamında uygulanmakta olan ve ihracatçıların kur risklerini yönetebilmelerine olanak sağlayan opsiyon sözleşmesi hizmeti incelenmiş ve egzotik opsiyon sözleşmelerinin sunulan hizmete dahil edilip edilemeyeceği değerlendirilmiştir.Değerlendirme neticesinde standart opsiyon sözleşmelerine ek olarak birçok opsiyon stratejisinin ve egzotik opsiyon türünün kur riski yönetiminde kullanılabileceği örneklerle gösterilmiştir. Ayrıca kur riski yönetiminde kullanılabilecek egzotik opsiyon türlerinden birisi olan bariyerli opsiyonlarla standart opsiyonlara göre daha düşük maliyetle kur riski yönetimi yapılabilmesinin mümkün olduğu örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca, bariyerli opsiyonların Türk Eximbank kapsamında yürütülen opsiyon sözleşmesi hizmetine entegre edilmesiyle ihracatçıların kur riski yönetiminde yeni bir alternatife sahip olacağı düşünülmektedir. Türk Eximbank kapsamında mevcut hizmetin kapsamının artırılması için zaman içerisinde yapılan çalışmaların başarılı olduğu göz önünde bulundurulduğunda bariyerli opsiyonların da ihracatçılar tarafından talep göreceği düşünülmektedir. Son olarak ise opsiyon sözleşmeleriyle başarılı kur riski yönetimi yapılabilmesinde doğru öngörüde bulunmanın büyük önem arz ettiği Türk Eximbank kapsamında yapılan opsiyon sözleşmelerindeki veriler kullanılarak doğrulanmıştır.

Exchange rate risk is basically the possibility that changes in exchange rates for variety of reasons may negatively affect companies. In this study, it is explained with examples how the transaction risk, emerged as a result of export and import transactions and how it may affect firms negatively.Within the scope of the study, it has been tried to explain how the foreign exchange risk arising from export and import transactions can be managed especially with basic option strategies and exotic option contracts. In addition, option services implemented within the scope of Türk Eximbank, were examined and it was evaluated whether exotic option contracts could be included in these applications.As a result, many exotic options are shown with examples that can be used in currency risk management. In addition, it is explained with examples that it is possible to manage exchange rate risk at a lower cost than standard options with barrier options. It is also thought that exporters will have a new alternative by integrating barrier options into the service executed within the scope of Türk Eximbank. Finally, it has been verified by using the data in the option contracts made under the scope of Türk Eximbank that it is very important to make a correct prediction in order to make a successful exchange rate risk management with option contracts.
Keywords: Business; Currency Risk; Currency Risk Management; Derivatives; Egzotik Opsiyonlar; Exchange Risk; Exotic Options; Export; Exporter; Import; İhracat; İhracatçı Option; İşletme; İthalat; Kur Riski; Kur Riski Yönetimi; Opsiyon; Opsiyon Sözleşmeleri; Option Contracts; Türev Ürünler