Asimetrik enformasyon ışığında kredi tayınlaması ve Türkiye uygulaması - Tükel, Ayça (My University, 2006)
Kredi sistemi günümüz tüketim imkanlarını geleceğe, gelecekteki tüketim imkanının ise günümüze aktarma fonksiyonunu üstlenmiş bir taahhüt piyasasıdır. Teknik açıdan fon fazlası olan birey ile fona ihtiyacı olan birey ya da kurumlar doğrudan ilişkiye girerek fon ve taahhüt mübadelesini gerçekleştirebilirler. Ancak bireylere ait taahhütler homojen olmadığından, aktarılan fonun gelecekte geri dönme ihtimali çok fazla değişken olması dolayısıyla bu piyasalarda farklılaşan nitelikleri ile aracı kurumlara ve kontrata, istikrarlı bir ekonomi oluşturmada müeyyide gücü olan devlete ek olarak, işlem maliyetlerini düşürücü unsurlar olarak ihtiyaç duyulur. Rekabetçi şartlarda kurumsal kısıtlardan daha ziyade kreditörün risk artışına karşı bir rasyonel tercihi olarak 1960’lardan itibaren gündeme gelen Kredi Tayınlaması genel olarak kredi piyasalarında gerçekleşen dengenin genellikle fazla kredi talebini bünyesinde bulundurması olarak tanımlanabilir. Türk ekonomisindeki kredilendirme faaliyetleri, “kurumlaşma derecesi”ne göre üç ana başlık altında tanımlanmaktadır: resmi kredi kanalları, yarı-resmi kredi kanalları ve resmi olmayan kredi kanalları.Kredi kullanımında veya reel ekonomiyi finanse etmede resmi kredi kanallarının dışına çıkma, büyük ölçüde sistemdeki kamusal yüklerden ve resmi kurumların kredi temini güçlüklerinden kaynaklanmaktadır. “Asimetrik Enformasyon Işığında Kredi Tayınlaması ve Türkiye Uygulması” konulu tez çalışmam genel hatları ile dört bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde ; Asimetrik enformasyon ve kredi tayınlaması ile ilgili teorik alt yapı Üçüncü bölümde; Kredi tayılamasının ekonomik boyutundan ve etkileri, son bölümünde ise Türkiyede bilgi asimetrisi kaynaklı kredi tayınlamasına yol açan en önemli sebep olan kayıtdışı ekonomi, kayıtdışılık AB kriterlerine uyum süreci, Basel II kriterleri ve tüm bu ekonomik uyum politikalarından en çok etkileneceğini düşünülen kesim olan Kobiler’in günlük hayatlarını önemli ölçüde değiştirecek bahsedilen kriterlerden haberdar olma dereceleri ölçülmeye çalışılmıştır.

Credit system is a commitment market which had undertaken the function of transferring today’s consumption opportunities to future and the future consumption opportunities to present day. In theory, individuals with excess fund and individuals in need of fund or institutions could directly contact and exchange fund and commitment. However, as commitments of individuals are not homogenous and the probability of returning the allocated fund varies, brokerage houses and contracts are needed in these markets with their differing qualities, in lowering the transaction costs and building a stable economy in addition to regulatory state. Credit Rationing, which came up to as a rational choice rather than corporate constraints, against creditor’s risk increase in competitive conditions since 1960s, can be defined in general as the balance established in credit markets which usually bears excess credit demand in it. Crediting activities in Turkish economy are described under three main titles according to the “institutional degree”; formal credit channels, semi-formal credit channels and informal credit channels. In credit utilization or financing the real economy routing out off the formal channels is emanating mainly from the public burdens in the system and difficulties of obtaining credit from the formal institutions. My thesis “Credit Rationing in the light of Asymmetric Information and its Application in Turkey” is composed of four chapters in general; In first and second chapters; theoretical infrastructure concerning Asymmetric Information and Credit Rationing, in third chapter; economic dimension of Credit Rationing and its impacts, and in the final chapter; black economy which is the main reason of credit rationing in Turkey originating from information asymmetry, procedure of harmonizing informal economy to EU criteria, Basel II criteria and SMEs who are expected to be effected most form its economic harmonizing policies are studied and the degree of SMEs awareness of such criteria that would effect their daily life is tried to be calculated.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Türkiye; Kredi