Karete sporu yapan çocuklarda (10-12 yaş) uygulanan farklı antrenman programlarının dayanıklılığa etkisinin değerlendirilmesi - Küçük, Meral (My University, 2002)
1.ÖZET Meral KÜÇÜK M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Yrd. Doç. Ani AGOPYAN Karate Sporu Yapan Çocuklarda (10-12 yaş) Uygulanan Farklı Antrenman Programlarının Dayanıklılığa Etkisinin Değerlendirilmesi. Bu araştırmada, karate sporu yapan çocuklarda uygulanan farklı karate antrenman modellerinin dayanıklılık özelliğinin gelişimine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada görev alan 60 erkek çocuk iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda yer alan 30 çocuğun yaş ortalaması 11.13 ± 0.43 yaş/ yıl, boy ortalaması 143.60 ±7.80 cm., kilo ortalaması ise 36.03 ± 9.67 kg. olarak tespit edilmiştir. Denek grubunda yer alan 30 çocuğun yaş ortalaması 11.13 ± 0.50 yaş/ yıl, boy ortalaması 143.23 ± 10.97 cm., kilo ortalaması ise 36.53 ± 7.03 kg. olarak belirlenmiştir. Her iki gruba da uygulanan çalışma ayrı ayrı 12 hafta süresince haftada üç gün ve 60 dakika olacak şekilde yapılmıştır. Kontrol grubu sadece kata ve kihon tekniklerinin tekrarından oluşan bir karate antrenman zlerken; denek grubu aynı tekniklerin aerobik ve anaerobik yüklenme prensiplerine göre düzenlendiği yüklenme ve dinlenmeleri barındıran bir antrenman programını takip etmiştir. Yapmış olduğumuz çalışmamızın bulgularına göre; 12 haftalık antrenman sonrasında son test değerlerine göre, kontrol grubunun ve denek grubunun max. VO2 değerleri anlamlı olarak artmıştır (p<0.05). Her iki grubun da 12 haftalık antrenman sonrasında anaerobik güçleri gelişmiş olmasına rağmen, gruplar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Denek grubunun ön ve son test değerleri karşılaştırıldığında, max. VO2 ve anaerobik güç değerlerinde istatistiksel açıdan bir gelişmenin olduğu tespit edilmiştir (p<0.01). Kontrol grubunun ön ve son test değerleri karşılaştırıldığında; max. VO2'lerinin p<0.05 düzeyinde ve anaerobik güç değerlerinin ise p<0.01 düzeyinde anlamlı olarak geliştiği gözlenmiştir. Sonuçta; yalnızca kata ve kihon tekniklerinin tekrarını içeren karete antrenman programını izleyen kontrol grubunun anaerobik dayanıklılık kapasiteleri denek grubu ile aynı düzeyde gelişirken; karate tekniklerinin, aerobik ve anaerobik antrenman parametrelerine göre düzenlenip uygulandığı antrenman proğramını izleyen denek grubunun aerobik dayanıklılık kapasiteleri, kontrol grubuna göre daha çok gelişmiştir Karate-do, Çocuklar, Max. VO2, Aerobik Dayanıklılık, Anaerobik Dayanıklılık, 2.

Meral KÜÇÜK M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Yrd. Doç. Ani AGOPYAN The Evaluation of the Effects of Different Training Programmes to the Endurance on Children (10-12 ages) Doing Karate Sports In this research, it is aimed to evaluate the effect of different karate training models applied on the children to the development of the endurance. 60 boys taking part in this research are divided in to the two group.The avarage age of the 30 boys in the control group is 11.13 ± 0.43 age/ year, the avarage length is 143.60 ± 7.80 cm, the avarage weight is 36.03 ± 9.67 kg. The avarage age of 30 boys in the test group is stated 11.13 ± 0.50 age/ year, the avarage length 143.23 ± 10.97 cm, the avarage weight 36.53 ± 7.03 kg.The training applied on both groups is about 12 weeks, three days a week and 60 minutes a day for each group. While control group followed a training programme consisting of only the repetition of the kata and kihon techniques , the test group followed a training programme accommodating the lood and the rest that the same techniques arranged according to the aerobic and an anaerobic loading principles. As a result of the study we have done, the max. VO2 merits of both control and test groups have gradually increased according to the latest data at the end of 12 weeks training programme (p<0.05). Although both groups have improved their anaerobic strength at the end of the 12 weeks training programme, there has been found no remarkable difference between them (p>0.05). Comparing pre and last test merits of the test groups, it has been clarified that there is a statistical improvement on their max.VO2 and strength (p<0.01). When the pre and past test resuts, of the control group are compared, it is obsorved that there has been a meaningful development on their max. VO2 about p<0.05 level and their anaerobic strength valve about p<0.01 level. As a result, the anaerobic endurance capacity of the control group following a training programme which only contains the repetition of the kata and kihon techniques developed at the same level with the test group while the aerobic endurance capacity of the test group which followed the training programme applying the aerobic and anaerobic parametres is much more developed than the control group. Key Words: Karate-do, Children, Max. VO2 , Aerobic Endurance, Anaerobic Endurance.
Keywords: Karate Sporu