ER ; YAG lazer ve konvansiyonel cerrahi ile yapılan osteotomilerde termal değişikliklerin taze sığır kemiğinde in vitro incelenmesi - Başel, Bilal (My University, 2015)
Amaç: Er;YAG lazerin, konvansiyonel freze göre in vitro ortamda, taze sığır kemik bloklarında yapılan osteotomilerinde oluşan ısı farklılıklarının ölçülmesidir. Gereç ve Yöntem: Er;YAG lazer (AT Fidelis Plus Fotona Er;YAG, Nd;YAG lazer cihazı, Ljubljana, Slovenia) ve cerrahi piyasemen (NSK EX-6B, Japonya) kullanıldı. In vitro çalışma materyali olarak taze sığır kaburga kemikleri, ısı farklılığının ölçümü için Picolog USB TC-08 Thermocouple Data Logger, Pico Tech, China cihazı kullanıldı. Kemik bloklar üzerinde yüzeyden 2mm derinlikte kenara 2 cm mesafede olacak şekilde serum soğutması altında, 1 mm çapında tungsten karbid cerrahi rond frez ile yuvalar hazırlandı. Açılan yuvalara termokupl sensörleri yerleştirildi. Osteotomi işlemleri, bloklar üzerinde belirlenen hattan 2 mm mesafede yüzeyden derine inecek şekilde Er;YAG lazer, frez ve piezo cerrahi cihazları ile uygulandı ve oluşan ısı değişimleri sensörler aracılığıyla bilgisayara aktarıldı. Çalışma her üç cihaz içinde üç farklı ısıl ortamda; 12°C, 25°C(dış ortam ısısı) ve 32°C’de uygulandı. Bulgular: 32°C, 12°C ve dış ortam (25°C) sıcaklıklarında; Er;YAG lazer cihazı 12°C ısıl ortamda en az ısıl farklılığa sebep olurken (0,17±0,10°C), en yüksek ısıl farklılık dış ortam sıcaklığında oluştu. (1,01±0,25°C). Er;YAG lazer, piezo cihazına göre daha az, piezo cihazı ise freze oranla daha az ısıl farklılık oluşturdu. P(Lazer-Frez)<0,001 P(Lazer-Piezo)=0,955 P(Frez-Piezo)<0,001 Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda elde edilen değerlere göre; Er;YAG lazer ile uygulanan osteotomi işlemlerinde her üç ısıl ortam içinde termal zarar meydana gelmediği ve konvansiyonel frez ve piezo cerrahi cihazlarına oranla daha az termal değişikliklere sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat çalışma süresinin uzun olmasından ötürü her vakada kullanımı tartışmaya açıktır. Anahtar Sözcükler: Er,YAG lazer, frez, piezocerrahi, osteotomi, termokupl.
Keywords: Ağız; Çene; Diş; Hastalıkları