Fizik eğitiminde parçalı öğretimin kullanılması - Dilek, Canan (My University, 2004)
Fizik öğretiminin öneminin gün geçtikçe arttığı bilincinden hareketle bu alana yönelik çalışmalar, fizik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi anlamında bir ihtiyaç olarak belirmektedir. Fizik eğitiminde amaçların istenen düzeyde gerçekleştirilebilmesi için, çağdaş öğrenme kuramlarında öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerin uygulanması önerilmektedir. Parçalı öğretim de bu yöntem ve tekniklerden biridir. Bu araştırmada, fizik dersi parçalı öğretim yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Araştırmanın problem cümlesini '' Parçalı öğretimin fizik dersinde akademik başarıya, kavram öğrenmeye ve hatırlamaya etkisi var mıdır? sorusu oluşturmaktadır. Araştırma 2002-2003 eğitim-öğretim yılında, İstanbul ili Kadıköy ilçesindeki Kalamış Lisesinde yapılmıştır. Araştırmaya bu okuldaki 9A ve 9B sınıfında okuyan toplam 50 öğrenci katılmıştır. A ve B şubeleri rasgele kontrol ve deney grubu olarak seçilmiştir. Araştırmada 9A sınıfına geleneksel yöntemle, 9B sınıfına parçalı öğretim kullanılarak ders işlenmiştir. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde ''t'' testi ve Tek yönlü varyans analizinden faydalanılmıştır. Araştırmada, elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlar çıkarılmıştır: 1) 9.sınıf fizik dersinde, parçalı öğretim metodunun kullanımı, öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilemektedir. 2) 9.sınıf fizik dersinde, parçalı öğretim metodunun kullanımı, öğrencilerin kavrama düzeylerini arttırmaktadır. 3) 9. sınıf fizik dersinde, parçalı öğretim metodunun kullanımı, öğrencilerin fizik dersine olan tutumlarını etkilememiştir. 4) 9. sınıf fizik dersinde, parçalı öğretim metodunun kullanımı, öğrencilerin grup çalışmalarına yaklaşımlarını olumsuz yönde etkilemiştir. 5) 9. sınıf fizik dersinde, parçalı öğretim metodunun kullanımı, öğrencilerin mantıksal düşünme yeteneklerini etkilememiştir.

THE EFFECT OF COOPERATIVE LEARNING METHOD ON THE SUCCEED IN PHYSICS INSTRUCTION Due to importance of physics education studies about this field, increasing the quality of physics education is a necessity. Current teaching theories suggest that student-centered activities should be implemented to develop student intended objectives in education. Cooperative learning is one of these activities. In this research, cooperative learning method was used in physics lessons. The main argument of the research was '' what is the effect of teaching physics by the method coopertive learning on students' academic success, conceptual understanding and attitudes towards physics and group process ? '' The research took place in Kadıköy Kalamış High School in İ stanbul in 2002-2003 academic year. Research participants were 50 student from 9A and 9B classes. The participants belong to 9A class were taught with traditional method whereas others were taught with cooperative learning method. Research data were evaluated by using one way Anova and '' t'' test. Research finding were as follows : 1) Teaching 9 th grade physics with cooperative learning method positively affects the students' success. 2) Teaching 9 th grade physics with cooperative learning method increases the students' level of understanding. 3) Teaching 9 th grade physics with cooperative learning method has no effect on the students' attitudes. 4) Teaching 9 th grade physics with cooperative learning method has affected the student's attitude towards group work in a negative way. 5) Teaching 9 th grade physics with cooperative learning method hasn't affected the student's ability to think logically.
Keywords: Bilim; Eğitim; Eğitim, Fizik; İlk öğretim; İlkokul konuları; sağlık; teknoloji