"Aktör Davranışı" ve "Anlama" perspektifinden İspanyol engizisyonu'nu yeniden düşünmek - ANDI, AHMED FATİH (Paradigma Yayınları, 2023)
Ortaçağ Avrupası’ndaki dinsel sapkınlıkların temel özelliklerini, inanç, eylem ve iktidar ilişkileri gibi birçok açıdan değerlendiren çalışmalar tarihyazımında her zaman ciddi bir ilgi konusu olmuştur. Türkçe literatürde ise bu alanda sınırlı sayıda yapılan çeviriler haricinde ciddi bir telif eser eksikliği bulunmaya devam etmektedir. Bu editoryal çalışma, dinsel sapkınlık hareketlerini bir süredir tarihsel açıdan değerlendirme çabası içinde olan genç bir akademisyen ekibinin konu hakkındaki spesifik birikimlerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Dolayısıyla bu kitabın en büyük değeri her biri Batı tarihinin çeşitli vecheleriyle ilgili çalışmalar yürüten dinamik bir araştırmacı grubunun tarihyazımsal bir perspektifle ve güncel literatürü göz ardı etmeyerek Ortaçağ Avrupa din tarihi ve tarihyazımına katkı sunmalarıdır. Kitabın gelecekte dinsel sapkınlıklara ilişkin yapılacak çalışmalara yeni bir açılım getireceğine inancımız muhakkaktır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Tarih; Ortaçağ Tarihi; Social Sciences and Humanities; History; Medieval History; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sanat ve Beşeri Bilimler; TARİH; Arts & Humanities (AHCI); Social Sciences (SOC); ARTS & HUMANITIES; HISTORY; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities