İmamiyye Şia’sında sefirler dönemi - Çiftçi, Ali (My University, 2003)
My study is on the period of the mediums in Imamates Shi'a, has an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, I gave an outline of think way in the İmamates Shi'a, and I studied biyografies of the twelve imams that are taken a believe problem in Imamates Shi'a In the first chapter, before talking about the first period gaybah of twelfth Imam which is known the period of mediums, we have held the meaning of the gaybah literaly and gramaticaly, the understanding of gaybah in the Imameyya, the understanding of the other Shi'as groups. Morever, I described the beginning of the gaybah of the twelfth Imam (Muhammed Mehdi), the sources of the Shi'as for the gaybah, the situation of the Shi'a, during the gaybah and sects has spareted from the Shi'ate after the gaybah of the twelfth Imam. In the second chapter we gave some knowledge about the biografies and activities of the mediums after the first gaybah of the twelfth Imam and also mentioned who has claimed the mediumita for the twelfth Imam, even he is not real medium. And in the conclusion we have outlined the result of this study. İmamiyye Şia'sında Sefirler Dönemi adlı tezimiz bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Şia düşüncesinin teşekkülü sırasında geçirdiği evreler ele alınmıştır. Yine bu bölümde İmamiyye Mezhebi'nin îtikâd konusu haline getirdikleri on iki imamın hayatı ele alınmıştır. Birinci bölümde sefirler dönemi olan On ikinci İmam'ın gaybeti ele alınmadan önce, gaybet konusu ele alınmış; lügat ve ıstılâhî açıdan gaybet, Şia'da gaybet anlayışı, İmamiyye dışındaki Şii fırkalarda gaybet düşünceleri, gaybetin başlangıcı olan On ikinci İmam'ın (Muhammed el-Mehdi) gaybete girişi, Şia'nın gaybetle ilgili delilileri, gaybet esnasında Şia'nın durumu, On ikinci İmam'ın gaybetinden sonra Şia'dan ayrılan fırkalar işlenmiştir. İkinci bölümde ilk gaybet esnasında On ikinci İmam'ın vekilliğini yapan kimselerin hayatları ve faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir. İlk gaybet esnasında On ikinci İmam'ın vekili olmadıkları halde vekillik iddiasında bulunan kimseler hakkında da bilgi verilmiştir. Sonuç bölümünde ise bu çalışmamızda ulaştığımız sonuçları kısaca açıkladık.
Keywords: Din; Halifelik; İslam Dini; İslam Dini_Mezhepler; İslam mezhepleri ve reform hareketleri