Ortaokul 8. sınıf İngilizce ders kitaplarında yer alan değerler : Türkiye ve Almanya örneği - Çelik, Sümeyra (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı; 2022-2023 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile ortaokul 8. sınıf kademelerinde kullanılan İngilizce ders kitabı ile Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından ortaokul 8. sınıflarda okutulan İngilizce ders kitaplarında açık veya örtük biçimde yer alan değerlerin Schwartz değerler sınıflandırması bağlamında incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada ulaşılan ders kitapları nitel veri toplama yöntemlerinden olan doküman analizine bağlı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim döneminde Almanya ve Türkiye’de ortaokul 8. sınıf kademelerinde okutulan İngilizce ders kitapları oluşturmaktadır. İncelenen ve karşılaştırması yapılan kitaplar Schwartz değer sınıflamasından yararlanılarak değer aktarımı bağlamında analiz edilmiştir. Verilerin toplanması ve analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. İncelenen kitaplarda yer alan her ünite için belirlenen değerler içerik analizine tabi tutularak frekans tabloları oluşturulmuştur. Elde edilen değerlerin niceliksel olarak ifade edilmesi için tablolar oluşturulmuş, incelenen ders kitaplarından her bir değer için rastgele örnekler seçildikten sonra bulgular yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Almanya’da ve Türkiye’de ortaokul 8. sınıf İngilizce ders kitaplarında daha önceden belirlenmiş olan Schwartz değerler sınıflandırmasına ait değerlerin büyük ölçüde yer aldığı görülmüştür. Her iki ülkeye ait ders kitabının karşılaştırılması sonucunda kitaplarda yer alan değerlerin bir kısmı açık bir şekilde verilirken, bir kısmının ise örtük olarak verildiği tespit edilmiştir. Her iki ülkeye ait ders kitabında da değerlerin belli bir sıra gözetmeksizin karışık olarak yer aldığı belirlenmiştir. Kitaplarda yer alan değerlerin çoğunlukla görseller ve metinler aracılığıyla verildiği tespit edilmiştir. İki ülkeye ait ders kitabının incelenmesi sonucunda ulaşılan verilere göre kitaplarda yer alan değerlerin aktarılma sıklığı arasında dengesizlik olduğu belirlenmiş olup, çalışmanın sonunda konu ile ilgili çeşitli öneriler getirilmiştir.

The purpose of this study is to examine of the English textbook used in the 8th grade secondary school with the approval of the Ministry of National Education in the 2022-2023 academic year and the values explicitly or implicitly included in the English textbook used in the same grade by the German Federal Ministry of Education and Research in the context of Schwartz Value Scale. Qualitative research method was used in the study. The textbooks obtained in the study were based on document analysis, one of the qualitative data collection methods. The study group of the research consists of English textbooks taught in secondary school 8th grade levels in Germany and Türkiye in the 2022-2023 academic year. The textbooks examined and compared were analyzed in the context of value transfering using through Schwartz Value Scale. Descriptive analysis method was used in the data collection and analysis process. The values determined for each unit in the books were subjected to content analysis and frequency tables were created. Tables were created to express the obtained values quantitatively and the findings were interpreted by selecting examples for each value from the books examined. As a result of the study, it has been determined that in the values of previously determined which is Schwartz Value Scale were largely included in both countries’ textbooks. As a result of comparing the textbooks of both countries, it has been observed that some of the values in the books were given explicitly while some were given implicitly. It has been determined that in the textbooks of both countries, the values are included in a mixed manner, without any particular order. It has been revealed that the values in the books are mostly given through images and texts. It has been determined that there was a imbalance between the frequency of transfer of the values in the books. In te result section of this study, various recommendations submitted.
Values in secondary school 8th grade Englısh textbooks : The case of Türkiye and Germany
Keywords: Comparative education; değerler; değerler eğitimi English textbooks; English language; İngiliz dili; İngilizce ders kitapları; Karşılaştırmalı eğitim; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; values; values education