Makro ekonomik göstergelerdeki değişimlerin firmalara etkisi - Toktabekuulu, Eltay (My University, 2003)
Günümüzde makro ekonomik koşulların diğer bir deyişle makro ekonomik gelişmelerin firmalarca takip edilmesi çok önemli bir konudur. Makro ekonomik gelişmelerin takibi firmaların amaçlarına ulaşmasında faaliyetlerinin başarılı olmasında her geçen gün zorunlu hale geliyor. Makro ekonomik göstergelerin iyi takibi ve iyi yorumlanması firmaların önlerini görmesini sağlıyor. Öngörüyü iyi yapabilen, gelişmelere uyum sağlayabilen firmalar başarılı olabilmekte ayakta kalabilmektedir. Bu çalışmada, makro ekonomik göstergelerin firmalara etkisi ve önemi vurgulanmıştır. Makro ekonomik göstergelerdeki gelişmeler, değişik dönemlerde ortaya çıkan krizlerle ilişkilendirerek firmalara etkisi açıklanabilirliği ileri sürülmüştür. Kriz dönemlerinde firmaların kaldıkları zor durumlar ve krizlerin yol açtığı sonuçlar firmalar bazında ele alınmıştır. Kriz dönemlerinde firmaların davranışlarındaki değişmeler; karlılıklarına azalış, işçi çıkarmalar borçlanmada yükseliş, likiditedeki erime, yüksek olduğu vurgulanmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında istatistiksel bir analiz yapılmıştır. Analizde makro ekonomik göstergelerdeki değişmelerin firmalara etkisinin istatistiksel analizinde ilişki düzeyinin testine göre en çok firma karlılığında yüksek anlamlılık test edildi. In this contemporary world, it is of prime importance to understand macroeconomic indicators because economic trends have a significant place in business life. As time passes the companies are aware of that in order tu in business activities and achieve goals, they have to pursuite macroeconomic trends. Only, in two way, the successfull companies keep expanding their spheres of activities. In this study, influence and importance of macroeconomic indicators on companies were accentuated. The crises that have periodically shown in economic platform, were related to macroeconomic indicators and, also the impact on firms charted. During the crises there have been seen, the high employment, the increase of debt and the decreese in profits. In the application section, the istatistical analysis was done. In the analysis, the variations in the macroeconomic indicators on firms have demostrated as an istatistical analysis.
Keywords: Ekonomi; Gelir ve servet dağılımı; Makro ekonomi; Makroekonomi