Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin piyano performansına yönelik öz yeterlik algıları ile sınav kaygıları arasındaki ilişki - Durak, Mehmet (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, Müzik Eğitimi rencilerinin piyano performansına yönelik öz yeterlik algıları ile sınav kaygıları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu iki değişkenin cinsiyet, öğrenim görülen sınıf, mezun olunan lise türü, günlük piyano çalışma süresi, bireysel çalgı türü, piyano eğitimine başlama yaşı ve piyano akademik başarısı değişkenlerine göre fark yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır.Araştırmada tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’nin yedi bölgesindeki üniversitelerin Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Van 100. Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalının 1., 2., 3. ve 4. sınıfında öğrenim gören toplam 718 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmaya katılan öğrencilerin kişisel özellikleriyle ilgili veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, öğrencilerin piyano performansı öz yeterlik algılarını belirlemek amacı ile Gün (2014) tarafından geliştirilen Piyano Performansı Öz Yeterlik Ölçeği, öğrencilerin sınav kaygılarını belirlemek amacı ile Spielberger (1980) tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışması Öner (1990) tarafından yapılıp Türkçe’ye uyarlanan Sınav Kaygısı Envanteri kullanılmıştır. Araştırma verileri çözümlenirken kişisel bilgilere yönelik frekans ve yüzde değerleri çıkarılmış ve Pearson Çarpım Momentler korelasyonu analizi, ilişkisiz grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Welch testi, post-hoc analiz tekniği Scheffe testi, Games-Howell testi ve Levene testinden faydalanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin piyano performansı öz yeterlik algıları ile sınav kaygılarının orta düzeyde olduğu ve öğrencilerin piyano performansı öz yeterlik algı düzeyleri ile sınav kaygısı düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğrencilerin piyano performansı öz yeterlik algılarının cinsiyet değişkenine göre kadınların teknik düzey ve performans düzeyi algı puanlarının erkeklerin puanlarından anlamlı bir şekilde yüksek olduğu, sınıf değişkenine göre ise öğrencilerin teknik düzey algısı alt boyut puan ortalamalarının dördüncü sınıf öğrenci grubu lehine anlamlı bir fark yarattığı saptanmıştır. Mezun olunan lise türü değişkenine göre öğrencilerin piyano performansı öz yeterlik algısı toplam puan ortalamaları ile teknik düzey ve sahne kaygısı algısı alt boyut puan ortalamalarının güzel sanatlar lisesi mezunu öğrencilerinin lehine anlamlı bir fark yarattığı, bireysel çalgı türü değişkenine göre çalgısı piyano olan öğrencilerin lehine anlamlı bir fark yarattığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin piyano performansı öz yeterlik algılarının piyano eğitimine başlama yaşı değişkenine göre piyano eğitimine 6-13 yaş arasında başlayan öğrencilerinin lehine anlamlı bir fark yarattığı, günlük piyano çalışma süresi değişkenine göre günde 2 saatten fazla çalışan öğrencilerin lehine anlamlı bir fark yarattığı ve piyano dersi akademik başarı notuna göre notu AA-BA olan öğrencilerin lehine anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerine ilişkin olarak; cinsiyet değişkenine göre kadınların duyuşsallık alt boyut puanlarının erkeklerin duyuşsallık puanlarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin sınav kaygısı düzeyleriyle ilgili olarak, piyano çalışma süresi değişkenine göre sınav kaygısı toplam puan ortalamaları ile kuruntu ve duyuşsallık alt boyut puan ortalamalarının günde 2 saatten fazla piyano çalışan öğrencilerin lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark yarattığı ve piyano akademik başarı düzeyi gruplarına göre başarı notu AA-BA olan öğrenciler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdiği bulgularına ulaşılmıştır.

The aim of this research is to determine the relationship between the self-efficacy perceptions of the students of Music Education Department and their exam anxiety, and gender, education class, graduated high school type, daily piano working time, individual instrument type, piano education age and piano academic success is to reveal whether it makes a difference according to its variables.Relational screening model, one of the screening models, was used in the research. The study consisted of seven universities in Turkey's Education Faculty of Fine Arts including students studying Music Education at the Education Department. The sample is Marmara University Atatürk Education Faculty, Karadeniz Technical University Fatih Education Faculty, Mehmet Akif Ersoy University Education Faculty, Harran University Education Faculty, Van 100. Yıl University Education Faculty, Muğla Sıtkı Koçman University Education Faculty and Niğde Ömer Halis Demir University Education Faculty A total of 718 students studying at the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of the Department of Music Education in the Department of Arts Education joined the research. In order to collect data about the personal characteristics of the students participating in the research, the Personal Information Form, the Piano Performance Self-Efficacy Scale developed by Gün (2014) to determine students' piano performance self-efficacy perceptions, validity and reliability developed by Spielberger (1980) to determine the students' exam anxiety. Exam Anxiety Inventory, the study of which was conducted by Öner (1990) and adapted to Turkish, was used. While analyzing the research data, frequency and percentage values for personal information were extracted and Pearson correlation analysis, unrelated group t test, one way variance analysis (ANOVA), Welch test, post-hoc analysis technique Scheffe test, Games-Howell test and Levene test were used. As a result of the findings obtained in the study, it was concluded that students' piano performance self-efficacy perceptions and exam anxiety levels were moderate, and there was a negative and moderate relationship between students' piano performance self-efficacy perception levels and exam anxiety levels. In addition, according to the gender variable students' piano performance self-efficacy perceptions were found to be significantly higher than the male variable's technical level and performance level perception scores, and according to the class variable, the students' technical level perception subscale mean scores made a significant difference in favor of the fourth grade student group. Piano performance self-efficacy perception, total score averages, technical level and stage anxiety perception sub-dimension point averages according to the graduated high school type variable make a significant difference in favor of students who have piano by individual instrument type variable. It has been determined that students' piano performance self-efficacy perceptions make a significant difference in favor of their students who start piano education between the ages of 6 and 13 according to the age of starting piano education, make a significant difference in favor of students who work more than 2 hours a day according to the daily piano study duration variable. According to the results, it was determined that there was a significant difference in favor of students with AA-BA grade.Regarding the exam anxiety levels of students; according to the gender variable, it was found that the affective subscale scores of women were higher than the affective subscale scores of men. Regarding the exam anxiety levels of the students, the mean scores of the exam anxiety total scores and delusion and affective sub-dimension scores according to the piano study time variable make a statistically significant difference in favor of the students working the piano more than 2 hours a day. It was found that there was a statistically significant difference in favor of students with AA-BA.
Relationship between exam anxiety and self efficacy perceptions of music education department students related with piano performance
Keywords: Children; Çocuklar; Exam Anxiety; Music; Music Education; Müzik; Müzik Eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Öz Yeterlik; Piano Education; Piano Performance; Piyano Eğitimi; Piyano Performansı; Self-Efficacy; Sınav Kaygısı; Study and teaching