Yapılandırmacı yaklaşım doğrultusunda dilbilgisi öğretimi üzerine bir inceleme - Aydın, Ödül AYten (My University, 2019)
Yabancı dil öğretiminde, konuşma ve yazma becerilerini geliştirmek için dilbilgisi kurallarına hâkim olmak önemlidir. Ancak öğretmenin dilbilgisi öğretiminde kullandığı yöntemler farklılık göstermektedir. Yabancı dil öğretim yöntemleri geleneksel dilbilgisi çeviri yönteminden eylemsel yaklaşıma kadar davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım ve yapılandırmacılık gibi farklı öğretim kuramlarından etkilenmişlerdir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan yapılandırmacı yaklaşım, dilbilgisi öğretimi açısından oldukça önemli bir yere ve öneme sahiptir. Bu bağlamda da araştırmada farklı yayınevlerine ait ancak aynı öğrenci grubuna ve seviyeye hitap eden iki farklı ders kitabı incelenmiştir. Bu iki ders kitabının hangi yöntemi esas aldığı, uygulanan yöntemin yapılandırmacı yaklaşıma ne derece uygun olduğu incelenmiştir. Dilbilgisinin hangi yöntemle aktarıldığı, öğrencilerin hangi yöntemden daha verimli sonuçlar elde ettiği araştırma kapsamındadır. Bunun yanı sıra öğretmenin, uygulaması gereken yöntemi ne kadar sunabildiği, öğretim esnasında öğretmen ve öğrencinin yaşadığı zorluklar incelenmiştir. Yapılan taramalar sonucunda da konuyla bağlantılı çözüm odaklı yaklaşımlar sunulmuştur.Günümüzde yabancı dil eğitimi iletişimsel ve eylemsel yaklaşımlar aracılığıyla yapılmaktadır. Bu da yabancı dil sınıflarında öğrencilerin öncelikle dinleme ve konuşma becerilerinin geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda da dilbilgisi öğretiminin ne oranda ve nasıl yapılacağı bir sorunsal olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu çalışmada orta öğretimde kullanılan iki farklı Fransız yayınevine ait ders kitapları ünite bazlı incelenmiştir.Bugün yabancı dil sınıflarında kullanılan iletişimsel ve eylemsel yaklaşımlar doğrultusunda dilbilgisi örtük bir biçimde verilmeye çalışılmaktadır. Bu durumun Fransızca gibi Hint-Avrupa kökenli dillerde ne kadar mümkün olabileceği tartışmaya açıktır. Fransız dili, telaffuzunun zor olmasının yanı sıra dilbilgisi kurallarının da son derece zor olduğu bir dildir. İlkokul aşamasındaki çocuklara dilbilgisi örtük bir yaklaşımla benimsetilmeye çalışılmakta ancak ilerleyen yaşlarda dilbilgisi kuralları; fiil çekimleri, eril (masculin), dişil (féminin) ayrımı vb. öğrencilere aktarılmaktadır. Ancak Fransızca dilbilgisi kuralları öğrenciler için en başta Türkçe ile kıyaslandığında zor benimsenmektedir. Dolayısıyla yabancı dilde dilbilgisi aktarımı sırasında hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin karşılaştıkları bir takım zorluklar vardır. Tezin amaçlarından birisi de öğrencilerin bu zorlukların nasıl üstesinden gelebileceğine dair çözümler bulmaktır. Aynı zamanda da öğretmenlerin de yaşadığı zorlukları göz önünde bulundurmak ve bu zorlukları hangi yöntemlerle aşabileceklerine bir yanıt aramaktır. Öğreten ve öğrenen açısından karşılaşılan zorlukları saptayıp, bu zorluklara çözüm bulmak için kullanılan dilbilgisi öğretim yöntemleri incelenecek ve günümüz eğitim koşullarında hangi yöntemin daha verimli sonuç elde ettiği araştırılacaktır.

It is important to know the grammar rules in order to develop writing and reading skills. However methods that teachers use may vary. Methods of language teaching are effetedby the approaches such as traditional grammar translation approach, operational approach, behaviourism and constructivist approach. Constructivist approach, which is used widely at the moment, has an important place in the learning process of grammar. With this aim, two different course books from two different publishers but can be used for the same students will be investigated. Investigation contains which method were used in these books and if they are applied by the constructivism. The research also contains by which method the grammar were transferred, and which methods are beneficial for the students. Furthermore, it will be investigated how can teacher present the methods that they have to apply to the students and the struggles that teachers and students are having. By the help of the research results, some solutions to solve these problems will be presented. Nowadays communicatif and operational approach are used in foreign language teaching. Because of that student’s listening and speaking skills must be improved. With this angle the problem of how and how much the grammar learning should be done occurs. In this research the different books from two different French publish houses will be investigated. Recently, grammar is giving enclosed in language classes. This situation is argued if it is suitable for french language. French language, not only difficult by means of prononciation but also grammar rules. In primary school grammar is tought to the student enclosed but in the following years there are grammar rules, conjugation, masculine and feminine words. But, at first, students compare Turkish and French language that’s because it is roughly learned. That’s because there are struggles both students and teachers are having. The aim of this thesis is also find solutions how those struggles can be solved. Furthermore, the research is trying to find answers with which methods can students get over those struggles. The research will find the difficultions by means of teachers and learners and also find a solution by searhing the grammar teaching methods and which method will be beneficial for recent educational situations.
Keywords: Communicatif and Operational Approach; Constructivist approach; Fransızca Dilbilgisi; İletişimsel ve Eylemsel Yaklaşım French Grammar; Yapılandırmacı Yaklaşım