Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında Türkiye'de yerel yönetimler ve kent konseyleri : Sarıyer kent konseyi örneği - Tataroğlu, Nalan (My University, 2019)
1990’lı yıllarda yaşanan modernleşme hareketleri, teknolojik gelişmeler ve özellikle küreselleşmenin etkileri ile birlikte dünya, politik ve ekonomik temelli sorunlarla karşı karşıya kalmış ve bir dönüşüm sürecine girmiştir. Klasik yönetim anlayışının sorunların çözümünde yetersiz kaldığı yönündeki genel kanaatler artmış ve bir yönetim krizi ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda, geleneksel yönetim anlayışı sorgulanmaya başlanmış ve sorunların çözümü için yönetişim adı ile yeni bir yönetim sistemi geliştirilmiştir. Dünyada yaşanan bu değişim süreçlerinden Avrupa Birliği de etkilenmiştir. Birliğe yeni katılan üyeler ile artan nüfus ve sorunların giderek çoğalmasının yanı sıra Birliğin meşruiyetinin sorgulanması, daha fazla demokrasi talebi ve özellikle Birlik kurumlarının vatandaşlardan kopuk ve sorunları çözmede yetersiz kaldıkları yönündeki eleştiriler üzerine Avrupa Birliği bir reform sürecine girerek yönetişim düşüncesine yönelmiştir. Bu süreçte bu yeni sistem üzerine çalışan Birlik teorisyenleri, Avrupa Birliği’nin kendine has yapısını göz önüne alarak AB’ye özel bir yönetişim modeli olan çok katmanlı yönetişim sistemini tanımlamışlardır. Benimsenen ilkeler ile yeni bir yol haritası çizilmiştir. Sorunların çözümünde vatandaşa en yakın birimler olan Bölgesel ve Yerel Yönetimler ön plana çıkmıştır. Türkiye’nin AB’ye adaylık statüsü almasının ardından ülkemizde bir değişim süreci başlamıştır. Anayasal düzeyde başlatılan bu süreçte Türkiye’de yükselen sivil toplum olgusunun yanında, daha şeffaf, demokratik ve halka yakın yönetim talepleri merkezin tek etkili aktör olduğu geleneksel Kamu Yönetimi anlayışında değişimlere neden olmuştur. Bu dönemde, ülkemiz Yerel Yönetimleri de kapsamlı bir dönüşüm sürecine girmiştir. Bu çalışmada çok katmanlı yönetişim teorisi kapsamında, AB’ye uyum sürecinde ülkemiz Yerel Yönetimleri’nin geçirdikleri dönüşüm ve Kent Konseyleri’nin bu süreç içindeki yerleri ve etkileri, Sarıyer Kent Konseyi örneği üzerinden analiz edilecektir.

In the 1990’s, the world faced with some problems. So, the traditional/ classical management approach was questioned in a very serious way and a new approach was developed with the name of “governance for the solution of problems”.The European Union was also affected by this process. As the new members joined the EU, the total population and the problems of the Union increased gradually. A group of theorists worked on the EU formulated a multi-level governance approach that is a special governance model designed for the Union. For the solution of problems, a new road map was drawn up. Thus, Regional and Local governments, which are the closest units to the citizens, have come to the forefront in solving the problems.A rapid transformation process started in Turkey after she received candidate status in her relations with the EU. In this transformation process initiated at the constitutional level, the rising cases of civil society in Turkey and the demand for a more transparent management and administration model that is also democratic and closer to citizens have led to changes in the traditional understanding of public administration in which the center is the only effective actor. Thus, Local governments of Turkey also entered into a comprehensive transformation process. In this study, in the context of multi-level governance theory, the transformation of local governments and the status and effects of City Councils in the process their adaptation to the EU will be analyzed by examining the case of Sarıyer City Council.
Keywords: Avrupa Birliği; City Councils; Çok Katmanlı Yönetişim; Kent Konseyleri; Local Agenda 21; Local Governments in Turkey; Multi-Level Governance; Sarıyer City Council; Sarıyer Kent Konseyi European Union; Türkiye’de Yerel Yönetimler; Yerel Gündem 21